subota, 19. kolovoza 2017.

Tisuće sivih vrana na ulicama Slatine

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Posljednjih dana u središtu Slatine zamijećeno je pojačano kretanje jata s iznimno velikim brojem ptica koje redovito prati njihovo karakteristično i ne baš ugodno glasanje.

-Dolaze noćiti

Budući da je to postala svakodnevna pojava u večernje vrijeme, između 19 i 20 sati, upitali smo biologa Dragana Prlića o kakvoj je pojavi riječ.

– S obzirom na brojnost i siluetu ptica na fotografijama, pomislio sam da je vrlo izgledno kako se radi o vranama, ali nisam mogao utvrditi o kojoj točno vrsti. Naime, kod nas bi to mogle biti vrana gačac (potpuno crna), i siva vrana (crno-siva). Zato sam bio u “izvidnici” i uspio snimiti fotografiju koja potvrđuje da su to sive vrane (Corvus cornix). Oko 19.30 sati vrane nisu još bile u gradu, a poveću skupinu zamijetio sam kako se zadržava na žicama dalekovoda kod kružnog raskrižja na gradskoj obilaznici sjeverno od grada. Nedugo zatim podiglo se jato i krenulo u smjeru gradskog središta. Pretpostavljam da se po danu zadržavaju i hrane na okolnim oranicama, a u predvečerje dolaze noćiti u grad gdje je više zaklona (drveća i zgrada) - pojasnio je biolog Prlić.

Jata ovakve gustoće, koja se doista mogu nazvati najezdom, poznata su već iz drugih naših gradova (Zagreb, Osijek, Čakovec, možda još koji), a vrane se mogu svakodnevno u manjem broju vidjeti i u okolici Slatine, uglavnom na oranicama i livadama. Međutim, ovakav broj na jednom mjestu u Slatini još nije viđen.

-Zagađuju grad

– Problem s vranama jest što su vrlo fleksibilne u svojoj prehrani, a usto su jedne od inteligentnijih ptica. U tome leži razlog njihova zadržavanja oko naseljenih mjesta: prije svega zbog bacanja hrane, odnosno neadekvatnog zbrinjavanja ostataka hrane. No, isto tako vrana će rado pojesti jaja ili mlade ptiće ptica pjevica, a ponekad će napasti i neke druge manje životinje, primjerice mlade vjeverice. Gradske jezgre i parkovi upravo im to omogućuju - kaže Prlić.

Ptice u tako prekomjernom broju zagađuju grad i izmetom i neugodnim glasanjem. Osim toga rijetki su, ali ne i nepoznati slučajevi, kada bi vrane napale slučajne prolaznike ako bi se oni našli u blizini gnijezda s mladima. No, njihova pojava u velikom broju ne znači da su uznemirene, za njih je tipično da se u predvečerje sakupljaju u jata i vjerojatno negdje u blizini noće na stablima.

– Vrane nisu zaštićene, a neki su gradovi, ako se ne varam, poradili na fizičkom uklanjanju vrana. Ali kad je riječ o fizičkom uklanjanju, uvijek su prisutne dvije strane medalje. S jedne strane građani koji su uznemireni i u strahu, jednostavno ih ne žele u svojoj blizini, a s druge strane različiti zaštitari prirode koji nisu pobornici tako agresivnih metoda, jer vrane mogu biti i korisne, jer se hrane strvinama, raznim glodavcima, kukcima i drugim štetnicima. Mislim da treba sačekati pa vidjeti hoće li se vrane u većem broju zaista zadržati u Slatini - kaže Dragan Prlić.(Petar Žarković-Glas Slavonije)

ZNAJU NAPASTI I LJUDE
Vrane su inteligentna, socijalna bića. One sve češće dolaze u gradove zbog obilja hrane. Ljude napadaju kad se smatraju ugroženima, ili da bi zaštitile svoje mlade. Noće u većim kolonijama, jer se tako smatraju sigurnijima.


Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.
Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩