ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Glasnici istine istrčali 7. Memorijalni maraton Osijek – Batina

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U povodu 26. obljetnice sjećanja na 1991. godinu i progonstvo više od dvadeset i dvije tisuće Baranjaca, te u spomen na sve poginule i nestale Baranjce u Domovinskom ratu, Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝ organizirala je 19. 8. 2017. godine 7.  Memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝.

Memorijalni je to maraton koji je nastao 2011. godine na inicijativu slatinskog maratonca Pave Tutenova, Baranjca rodom iz Draža, dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika 135. baranjske brigade HV-a.

Na startu ovog Memorijalnog maratona u Osijeku s baranjske strane mosta okupilo se 15-ak  maratonaca i ljubitelja trčanja pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske: Zagreba, Koritne, Slatine, Antunovca, Josipovca, Vardarca i Osijeka.

Prije starta sve sudionike pozdravili su; u ime organizatora Pavo Tutenov, predsjednik Udruge maratonaca VPŽ˝Glasnici istine˝, a u ime grada Osijeka  Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje grada Osijeka i izaslanik gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Vrkića.

Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.
Tako su prvo na Biljskoj cesti u Osijeku paljenjem svijeće ispred Drvenog križa odali počast svim baranjcima poginulim u obrani grada Osijeka, a kao i svake godine nekoliko metara dalje ispred Spomen obilježja trojici poginulih osječkih branitelja.

Na ulazu u Bilje u parku, već tradicionalno, sudionike ovog maratona dočekuje načelnik Općine Bilje Željko Cickaj sa suradnicima, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata: Udruga veterana vojne policije Osječko-baranjske županije, policijska udruga branitelja Baranje, HVIDR-a Bilje, kao i mještani Bilja.

Svim poginulim Biljanima  u Domovinskom ratu paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja u parku odali su dužnu počast .Zahvalivši domaćinima na srdačnom dočeku i riječima podrške krenuli su dalje.

Već tradicionalno maratonci zastaju u Vardarcu kod svog prijatelja Ištvana Bočkaia –Mađara koji skupa sa svojom suprugom Elizabetom sedmu godinu za redom u svom obiteljskom domu priprema  im okrijepu.
U središtu Vardarca sudionike maratona dočekao je Gabor Varga donačelnik Općine Bilje, te su ispred Spomen obilježja poginulim Vardarčanima u Domovinskom ratu odali dužnu počast.

Iz godine u godinu ovaj Memorijalni maraton ima sve veću podršku u mjestima kroz koje maratonci prolaze, te se bivši hrvatski branitelji, veterani DR sve više uključuju u organizaciju, a pogotovo kao logistička potpora. Dokaz tome je zastajanje maearonaca u Lugu gdje im je u svome domu okrijepu pripremio Janko Papa.

Na svom putu prema Batini dočekani su u Grabovcu od strane obitelji Grofec, Marije Ruže i Mihaele,  koji su u izostanku svojih roditelja zbog poslovnih obveza uz pomoć Općine Čeminac, te Caffe bara Danijel pripremili osvježenje i okrijepu maratoncima, prijateljima mame Marine i tate Željka ,redovitog sudionika dosadašnjih maratona.

Nakon degustacije baranjskih delicija i ˝punjenja gorivom˝, maratonci su se zahvalili simpatičnim sestrama Grofec i po vrućini krenuli dalje.

Veliku podršku ˝Glasnici istine˝ imaju u općini Kneževi Vinogradi i udruzi branitelja općine Kneževi Vinogradi.
I ove godine ispred Spomen obilježja poginulim mještanima Kneževih Vinograda u Domovinskom ratu dočekali su ih dugogodišnji prijatelji, veterani 3. gardijske brigade, Igor Keri, Božo Rastija, Tomislav Antolović i Tihomir Krajcar, te načelnik Općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, pripremivši im okrijepu.
Nakon pozdravnih riječi  podrške i potpore od strane načelnika Kneževi Vinograda ,paljenjem svijeće odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima s područja te općine.

Na ciljnom odredištu u Batini, u batinskoj luci na Dunavu,  sudionike 7. Memorijalnog maratona ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝ dočekali su predsjednica turističke zajednice općine Draž, Martina Terzić, koja je u ime Općine Draž i načelnika Općine, Stipana Šašlina (ratnog zapovjednika 135.baranjske brigade) uputila pozdravne riječi i riječi zahvale svim sudionicima ovoga događaja kao i zahvalu organizatorima na ustrajnosti u promicanju vrijednosti Domovinskog rata na ovaj način.
Tradicionalnim bacanjem vijenca u Dunav simbolično se je odala počast svim poginulim i nestalima Baranjcima u Domovinskom  ratu.

Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Dražu, svim sudionicima i zaslužnima za pomoć u organizaciji i realizaciji maratona uručene su zahvalnice.

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝ zahvaljuje se svima koji su pomogli u organizaciji maratona:  Gradu Osijeku , općinama Bilje, Čeminac, Kneževi Vinogradi, Draž i Sopje, DVD-u Sopje, te Udruzi veterana vojne policije Osječko-baranjske županije,  3. gardijskoj brigadi ˝Kune˝, Policijskoj udruzi branitelja Baranje, Udruzi UHBL PTSP VPŽ Orahovica, obiteljima Bočkai iz Vardarca, Papa iz Luga, te Grofec iz Grabovca.

Posebnu zahvalu upućujemo Darku Nađu, predsjedniku odbora za branitelje grada Osijeka, izaslaniku gradonačelnika Grada Osijeka Ivice Vrkića, te Velimiru Macijušu, Ištvanu Bočka, Janku Papi i Miroslavu Milovukoviću, koji su bili logistička podrška tijekom cijelog trajanja maratona, kao i Igoru Keriju, Boži Rastiji, Tihomiru Krajcaru i Tomislavu Antoloviću, koji su im se priključili od Kneževih Vinograda do ciljnog odredišta.

˝Glasnici istine˝ istine zahvaljuju svojim prijateljima pristiglim na ovaj Memorijalni maraton koji su po velikoj vrućini uz Glasnike Pavu Tutenova, Gorana Drakslera, Željka Nikolića iz Slatine, te Sinišu Kanisa iz Našica trčali maraton ˝Da se ne zaboravi Baranja 91˝: Dušku Štrbcu iz Zagreba, Mirku Ervačiću iz Koritne, Ivici Lenardu iz Josipovca, Zlatku Romanoviću iz Antunovca ,Tomislavu Gallu iz Našica, Čabi Kerekešu iz Vardarca, te Osječanima Predragu Prekodravacu, Robertu Kasumoviću ,Brigiti Čepo, te Marijanu i Mireli Iža, koji su ovoga puta bili biciklistička pratnja.(tekst Pavo Tutenov; foto M. Milovuković-Minkila)

Foto :








Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.
Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩