srijeda, 21. lipnja 2017.

Ivan Levar: Hrvatske žrtve napokon će biti dostojno pokopane

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Predsjednik slatinske Udruge hrvatskih ratnih veterana Hrvatski domobran Dragutin Pelikan, koji je tragično preminuo u prometnoj nesreći 2005. godine, i njegov nasljednik na toj funkciji Ivan Levar pokrenuli su još prije 20 godina opsežnu akciju istraživanja grobišta hrvatskih žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća. Tisuće prijeđenih kilometara i prikupljenih podataka, stotine razgovora sa svjedocima tragičnih događaja, pješačenja po slavonskim vrletima i napisane knjige ovih dana napokon će dati prvi, svima vidljivi rezultat. Bit će to spomen-grobnica hrvatskim vojnicima i civilima u Slatinskom Drenovcu. S inicijatorom gradnje grobnice Ivanom Levarom razgovarali smo o provedenim istraživanjima, prikupljenim spoznajama i konačnom ostvarenju njegova životnog poslanja.

Od 1941. do 1946. godine u Slatinskom Drenovcu postojao je tzv. radni logor, u koji su dovođeni i poslije ubijani hrvatski vojnici i civili koje su partizansko-komunistički prijeki sudovi osuđivali u mnogim mjestima srednje i zapadne Slavonije. Godine 1996. slučajna prirodna erozija tla otkrila je grobnicu u kubetnom podrumu uz pravoslavnu crkvu Sv. Spasa. Na tom stravičnom mjestu nađene su 464 lubanje, a bilo je i mnogo zdrobljenih kostiju bez lubanja. Prema riječima Ivana Levara, poslije su svjedoci otkrili da su navodno djeca vadila lubanje iz toga grobišta, igrala se njima i uzimala ih kao uspomene, jer bilo je počinitelja koji nisu mogli sačuvati tajnu svojih nedjela. Nažalost, danas ima još samo nekoliko živih svjedoka tih događaja.

Kad je grobnica otkrivena, sve kosti su izvađene, u Zagrebu patološki analizirane i zatim vraćene u Slatinu, a kad je načinjena privremena grobnica u Slatinskom Drenovcu, premještene su i pohranjene u 130 plastičnih vreća.

– Već je nekoliko puta provaljeno u tu grobnicu, vidimo da su vreće ponovno odvezivane i neke kosti razbacane. Ne znamo je li to bila samo znatiželja ili su provalnici nešto tražili. Nije nam poznato ima li još nešto u blizini, to bi trebalo utvrditi, ali budući da je u neposrednoj blizini zaštićena crkva Sv. Spasa, sumnjam da su moguća još neka dodatna istraživanja - kaže Levar.

Na mjestu stradanja 1998. godine ostvarena je inicijativa Dragutina Pelikana i podignut je veliki križ, uz koji se svake godine održava komemoracija za približno 500 hrvatskih žrtava.

– Na skupštini udruge hrvatskih ratnih veterana Hrvatski domobran 2013. godine, u prisutnosti tadašnjeg župana Tomislava Tolušića, saborskog zastupnika Josipa Đakića i predsjednika županijske HVIDR-e Nenada Križića potaknuo sam inicijativu da se u Slatinskom Drenovcu sagradi spomen-grobnica, u kojoj će hrvatske žrtve nakon toliko godina naći svoj mir. Prošle godine dio sredstava za tu namjenu predviđen je u proračunima Virovitičko-podravske županije i Općine Čačinci, a za to treba zahvaliti bivšem županu i obnašateljici dužnosti župana Sanji Bošnjak, kao i načelniku općine Čačinci Mirku Mališu, koji su osigurali sredstva i doista se svesrdno trudili da se taj objekt što prije sagradi. Zahvala ide i Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje je financiralo projektnu dokumentaciju - pojašnjava Levar.

Nova spomen-grobnica bit će blagoslovljena na komemoraciji u nedjelju, 25. lipnja. Prema riječima Ivana Levara, u cijelom projektu najviše je pomogao predsjednik Hrvatskog domobrana iz Orahovice Miroslav Gazda, koji je prilikom potpisivanja ugovora o gradnji grobnice rekao da “mrtve ne možemo uskrsnuti, ali smo prema njihovim dušama i našim naraštajima dužni otkriti istinu, obilježiti mjesto vječnog počinka, zapaliti svijeću i za njih se pomoliti”. (Petar Žarković-Glas Slavonije)

Jedina istražena grobnica

– To je za sada jedina otkrivena i istražena grobnica na području Slavonije, i jedina za koju su prikupljeni podaci o osobama za koje se zna da su tamo odvedene i da se nisu vratile. Podatke su u svojim knjigama i brojnim publikacijama objavili Dragutin Pelikan i Miroslav Gazda - ispričao nam je Ivan Levar.

Među stotinama hrvatskih žrtava stradalih u Slatinskom Drenovcu iz desetaka mjesta, najviše iz Slatine, Orahovice, Čačinaca, Levinovca, Zdenaca, Nove Bukovice i Feričanaca, nalaze se i svećenici Ivan Đanić iz Orahovice, Julije Bürger iz Slatine i Josip Martinac iz Voćina.

Nova spomen-grobnica bit će blagoslovljena na komemoraciji u nedjelju, 25. lipnja.


Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.Vas to neće koštati ništa, a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩