petak, 24. ožujka 2017.

Iz policije: Svjetla u prometu u ljetnom periodu

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U noći sa subote na nedjelju 25./26. ožujka u dva sata ujutro, počinje ljetno računanje vremena kada se kazaljka sata pomjera jedan sat unaprijed, odnosno sa dva na tri sata. Ljetno računanje vremena traje sve do posljednjeg vikenda u mjesecu listopadu.

Podsjećamo vozače da sa ljetnim računanjem vremena, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje danju ne moraju biti upaljena, osim kod vozača motocikala i mopeda koji su obvezni voziti s uključenim dnevnim svjetlima i po danu, jer se ta obveza na njih odnosi tijekom cijele godine.

Napominjemo da su tijekom ljetnog računanja vremena za sva vozila u cestovnom prometu svjetla nužna i danju, samo u uvjetima smanjene vidljivosti, te od prvog sumraka do potpunog svanuća ( dakle tijekom noći ), a vozači mogu i tijekom ljetnog računanja vremena zbog bolje uočljivosti voziti i s upaljenim svjetlima danju.

Dobro je podsjetiti vozače bicikla, koji se kreću kolnikom na javnoj, da su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Isto tako pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućom materijom.

U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću, kao i ne nošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće materije od strane pješaka ili biciklista Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu od 300 kuna.

Pozivamo sve sudionike u prometu na pojačani oprez, poštivanje prometnih propisa u cestovnom prometu, te želimo sigurnu i ugodnu vožnju.(PU virovitičko-podravska)

-Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.Vas to neće koštati ništa , a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩