subota, 25. veljače 2017.

U Slatini prerada njemačkog duhana

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Nakon što je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) prošlog tjedna usvojilo privatizacijsku listu za ovu godinu, CERP je objavio Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju poslovnih udjela trgovačkog društva Agroduhan Slatina provedbom postupka javnog prikupljanja ponuda.

Agroduhan je jedina tvrtka iz CERP-ova portfelja s većinskim udjelom države u vlasništvu, a vlasnici su još Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatske vode, Hrvatske šume i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Poziv se odnosi na osam poslovnih udjela društva Agroduhan ukupne nominalne vrijednosti 19.438.900,00 kuna, što čini 76,42% temeljnog kapitala tvrtke.  Rok za podnošenje pisma namjere za iskazivanje interesa je 27. ožujka 2017. godine. Zainteresirani investitori bit će pisanim putem pozvani na podnošenje obvezujućih ponuda nakon što bude donesena odluka o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda.

Slatinsku tvrtku Agroduhan u četvrtak je, upravo na dan objave Javnog poziva, posjetio Hubert Bleile iz Berlina, predsjednik Saveza proizvođača duhana Njemačke (German Tobacco Producers' Association), udruge koja obuhvaća proizvođače duhana na ukupno 4.000 hektara. Njemački je poduzetnik obišao pogone Agroduhana i izrazio veliko zadovoljstvo njihovom veličinom, te prostornim i financijskim uvjetima prerade duhana u Slatini.

– Bleile je s nama ugovorio probnu uslužnu preradu njihova duhana u strips u pogonima Agroduhana i prvih 140 tona duhana početak je jedne dugoročnije suradnje. Vrlo je zadovoljan kvalitetom koju smo postigli i suradnja će se već u sljedećoj sezoni povećati na 500 do tisuću tona godišnje. Oni planiraju svu svoju proizvodnju prebaciti iz Italije, gdje su dosad radili, u Slatinu, rekao nam je direktor Agroduhana Dražen Vujčić.

Proces obrade duhana podrazumijeva nekoliko faza, a konačni rezultat je duhanski strips (plojka bez rebara), koji se dobiva odvajanjem srednje žile ili glavnog rebra od ostalih dijelova lista duhana u uvjetima propisane temperature i vlažnosti. Agroduhan svoju kompletnu proizvodnju izvozi na tržišta Europske Unije, Indonezije, Dubaija i ostalih zemalja, i ovaj posjet potvrda je i priznanje kvalitete proizvoda slatinske tvrtke.

– Budući da je danas objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju poslovnih udjela Agroduhana, ja očekujem da će se na taj poziv, između ostalih, javiti i ovi naši partneri iz Njemačke. Mi kao Uprava  možemo dati preporuku da se tvrtka proda partneru koji će zadržati duhansku proizvodnju, unaprijediti je i povećati kapacitete, kaže direktor Vujčić. (Petar Žarković-Glas Slavonije)




-Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.Vas to neće koštati ništa , a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩