subota, 17. prosinca 2016.

25. obljetnica oslobodilačke akcije ''Papuk 91.'': Počast poginulim suborcima iz 136. slatinske brigade

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Gradski odbor Hrvatskoga časničkog zbora i njegov predsjednik Vlado Međumuraca prigodom obilježavanja 25. obljetnice oslobodilačke vojnoredarstvene akcije Hrvatske vojske ''Papuk 91.'' i oslobođenja okupiranog dijela slatinskoga kraja u subotu, 17. prosinca, organizirali su kombiniranu moto-pješačku hodnju pravcem djelovanja 2. bataljuna 136. slatinske brigade HV (Slatina-Mokro brdo-Ćeralije-Rijenci-Voćin). U isto vrijeme članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ''Glasnici istine'', te gosti maratonci iz Osijeka i Našica trčali su već deseti Memorijalni maraton Četekovac-Ćeralije-Voćin.

Uoči polaska na kombiniranu hodnju, članovi slatinskog HČZ-a odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade, a na pravcu djelovanja 2. bataljuna 1991. godine zaustavljali su se na četiri mjesta pogibije svojih pripadnika, gdje su evocirali sjećanja na branitelje i događaje iz vremena Domovinskog rata. U Voćinu su dočekali maratonce i zajedno s načelnikom Općine Predragom Filićam i predsjednikom UDVDR ogranak Voćin Darkom Božičkovićem, položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika voćinskim žrtvama.

– Ovom kombiniranom moto-pješačkom hodnjom dostojanstveno obilježavamo 25. obljetnicu sjećanja na ponosni ratni put slatinskih branitelja i ljudi iz ovoga kraja. Oni su 1991. hrabro branili ovo područje i spriječili prekid cestovnog i željezničkog prometa između istočne Slavonije i ostatka hrvatske države, a potom napadnim djelovanjima oslobodili ovaj brdski dio terena i potpapučka sela te ljudima podarili mirne i spokojne božićne i novogodišnje blagdane na ponos svih nas, rekao je ratni zapovjednik 136. slatinske brigade, umirovljeni stožerni brigadir Josip Černi, koji također svake godine sudjeluje u toj hodnji.

Tradicija je Hrvatskoga časničkog zbora GO Slatina da se tjedan dana poslije tužne komemoracije koju hrvatski branitelji dostojanstveno, ponosno i uzdignuta čela obilježavaju u Voćinu, prisjete i ratnog puta brigade.

 – Išli smo hrabro i razumno, i s iznimno malim žrtvama oslobodili slatinski kraj. Združena operacija ''Papuk 91.'' ponosno je djelo svih pripadnika 136. slatinske, 127. virovitičke i 123. požeške brigade Hrvatske vojske i bez njihove hrabrosti tako veliko djelo ne bismo mogli učiniti. Zato se s ponosom sjećamo svih branitelja koji su dali svoj život, a nekima odajemo počast na mjestima njihove pogibije, kaže Černi.  

Iz sastava 136. slatinske brigade poginula su 34 pripadnika, od kojih se još uvijek nestalima smatraju dvojica, Mirko Vučeta i Željko Leich.(Petar Žarković-Glas Slavonije/Domovina net-Dragutin Fišli; foto : DF, MM)

Po povratku u Slatinu, maratoncima i učesnicima kombinirane moto-pješačke hodnje, priređen je svečani ručak prije kojeg su zahvalnice maratoncima uručili ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, predsjednik HČZ GO Slatina Vlado Međumurac i predsjednik Udruge maratonaca VPŽ ''Glasnici istine'' Pavo Tutenov.

Foto :


























































































































































 

 




Više fotografija pogledajte klikom na : Putevima djelovanja 2. bataljuna 136. slatinske brigade

-Zamolba
Dragi čitatelji molimo Vas da ponekad kliknete na reklamu ispod članka.Vas to neće koštati ništa , a nama će nešto značiti. Hvala unaprijed!
(Domovina net)
⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩⇩