utorak, 25. listopada 2016.

Tolušić o aferi ARKOD: Privatno vlasništvo je nepovredivo,kreću kontrole

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Tek što smo dobili novu Vladu novinari HRT-a otkrili aferu u vezi s isplatom potpora za zemljište pa je tako ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u njegovom je resoru dočekala afera većih razmjera. Samo uz supotpis dva svjedoka u uredima javnih bilježnika moguće je upisati se na tuđe privatno vlasništvo. Konkretno, tuđe poljoprivredno zemljište. Ovo omogućuje uredba Agencije za plaćanja i to još od svibnja 2015.. Neki od pravih vlasnika zemljišta slučajno su otkrili da u knjigama na njihovoj parceli stoji upisan netko sasvim drugi.

"Ovakav način raspolaganja zemljišten nije dopustiv ni legitiman. Upravo mijenjamo Pravilnik koji bi trebao biti gotov u petak i pozivamo sve vlasnike poljprivrdenih zemljišta koji imaju saznanja da netko drugi na ime njhovog zemljišta prima poticaje - da se jave agenciji'', izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

''Pročešljat ćemo sve upise koji su rađeni na temelju ovakvih izjavama - svih 32 tisuće hektara. Radi onih nepravilnosti koje primjetimo kontaktirat ćemo vlasnike zemlje. Sve što primjetimo kao nezakonitost, proslijedit ćemo DORH-u. Nećemo dopustiti manipulacije zemljištem ili poticajima'', naglasio je.

Ministar Tolušić dodao je kako je pravilnik koji to dopušta možda donesen u dobroj namjeri - iskorištene su rupe u zakonu.

Ministar je istaknuo kako nije isplaćena ni jedna lipa poticaja, a počet će se isplaćivati početkom studenog. Istaknuo je kako je riječ o privatnim zemljištima koje nitko nema pravo koristiti ako vlasnik to nije dozvolio. Privatno vlasništvo je nepovredivo. Ponovio je da će se kontrolirati svih 32 tisuće hektara koje su upisane temeljem izjave dvaju svjedoka.

Izrazio je uvjerenje da nema puno nepravilnosti.

''Poljoprivrednici žestoko razgovaraju o cijeloj aferi. Spornom uredbom iz 2015. u vrijeme ministra Tihomira Jakovine omogućeno je nemoguće. Drago nam je da se to pokrenulo u medijima. To je pitanje i privatnog, ali i državnog poljoprivrednog zemljišta jer se i na njemu može upisivati'', kazao je gost emisije HRT-a Hrvatska uživo tajnik udruge hrvatskih OPG-ova Miroslav Kovač.

''Mi smo kao udruga upozoravali u procesu donošenja zakona o poljoprivredi i zakona zemljištu, upozoravali smo i na uredbu i na detalj ulaženja u privatno i državno zemljište putem izjave uz dva svjedoka, ali i mnoge druge nepravilnosti koje će se vjerojatno pokrenuti nakon ovoga. Sastanci o zakonima održavali su se u institucijama koje su najodgovornije - u ministarstvu poljoprivrede i u saborskom odboru i svi su bili upoznati s nepravilnostima'', kazao je.

''Individualno mora postojati odgovornost - onoga koji je potpisivao takvu izjavu, onoga tko je donio takvu izjavu, ali i onoga u državi tko je dopustio da se takvim izjavama upisuje na privatno i državno vlasništvo. Državna zemlja nije abolirana od vlasništva, država je vlasnik te zemlje, ona gospodari s njom i mora gospodariti s punim marom o toj zemlji jer se proizvodi hrana. Postoji mogućnost da se izgubi akreditacija ako se ovako nastavimo ponašati jer 40% potpora dolazi iz EU-a. Treba napraviti snažnu, brzu i energičnu reviziju sustava isplate potpora i upisa u ARKOD sustav'', kazao je Kovač.
(vijesti.hrt.hr)

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)