petak, 28. listopada 2016.

Grad Orahovica želi suradnju s austrijskim gradom u kojem se proizvodi keramika

Domovina net: Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Izaslanstvo Grada Orahovice, na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, posjetilo je austrijski gradić Stoob s ciljem uspostavljanja suradnje, ali i stjecanja novih iskustava i saznanja vezanih uz dugu tradiciju bavljenja keramikom u Stoobu.

Izaslanstvo Grada Orahovice u Stoobu prvo je posjetilo školu za obrazovanje keramičara, gdje ih je primila ravnateljica Christa Pichler, koja je istaknula da je to jedina škola takve vrste u Austriji gdje je keramika zanat, a ne samo predmet, a u kojoj je moguće izučiti zanat za keramičara, postavljača pločica i graditelja peći.

Gradonačelnik Josip Nemec zahvalio je ravnateljici na prijemu i brzoj realizaciji susreta, istaknuvši da je zajednički interes oba grada izgraditi partnerstvo kroz buduće EU projekte u kojima će ih povezivati keramika i glina te da Orahovica ima težnju postati sveučilišni centar u kojem će se razvijati zanati za poslovima za kojima postoji potražnja. Također je istaknuo da  i Orahovica ima ne samo bogata nalazišta gline, nego i jedinog hrvatskog i regionalnog proizvođača keramičkih pločica, Keramiku Modus, koja je specijalno za ovu prigodu izradila pločice s grbovima Orahovice i Stooba.

Nakon upoznavanja, izaslanstvo Grada Orahovice obišlo je u društvu ravnateljice cijelu školu, nakon čega su se susreli s gradonačelnikom Stooba Brunom Stutzensteinom, u čijem društvu su obišli muzej keramike koji je obnovljen i proširen kroz EU projekte. (orahovica.hr)

-Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)