petak, 26. kolovoza 2016.

Slatinčanin Marijan Presečan putuje u Rio na Paraolimpijske igre

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Još je dva tjedna ostalo do otvaranja Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru, a nas je dočekala fantastična vijest, mjesto među putnicima za Rio izborio je Slatinčanin Marijan Presečan u bacanju kugle.

Marijan je zajedno sa Milkom Milinković radosnu vijest primio 24. kolovoza, pošto su ruski paraolimpijci suspendirani zbog dopinškog skandala, te neće moći nastupiti na Paraolimpijskim igrama od 7. do 18. rujna, tako da su naši paraolimpijci dobili još dva dodatna mjesta za put u Brazil.

Podsjetimo se, naš slatinski ponos Marijan Presečan već je ostvario velike rezultate. Na IWAS Svjetskim igrama koje su održane od 26. rujna do 3. listopada 2015. godine ruskom Sochiju, Marijan je za Hrvatsku osvojio dvije medalje, zlato u bacanju diska, te srebro u bacanju kugle, bacivši je 6 metara i 64 centimetra što mu je i osobni rekord.

"U Rio putujem 8. rujna i izuzetno sam ponosan što ću predstavljati našu zemlju na Paraolimpijadi. Ponosan sam što ću predstavljati naš grad Slatinu i našu Virovitičko-podravsku županiju. Nadam se dobrom rezultatu, mada je konkurencija jaka, jer ima trojica bacača kugle koji odskaču od svih ostalih, ali nikada se ne zna u sportu je sve moguće, ja ću se maksimalno boriti"- izjavio je Marijan za Domovina net kojega smo jučer susreli na malonogometnom turniru ''Staroškolsko 2016.''.(Domovina net;DF)



-Loše vrijeme i uobičajena kvalifikacija u opisu uzroka prometnih nesreća,vožnja neprilagođena uvjetima na cesti, promijenili su život mladom Marijanu Presečanu 2000. godine, tada 22-godišnjem studentu u Zagrebu


Marijan je bio na suvozačevu mjestu, a za nesreću nikoga ne optužuje, jer nitko nije kriv i svi su jednako krivi. Dogodilo se to između Kutine i Virovitice, prilikom jednog od mnogih dolazaka kući na vikend. Mladiću je u nesreći oštećena kralježnica i od tada je vezan uz invalidska kolica, na što ukazuje i tetraplegija kao osnovna dijagnoza. Tijekom godina djelomično je vraćena funkcija ruku, ali donji ekstremiteti su oduzeti. To je trajno stanje i Marijan ne očekuje da će biti bolje.
Ali ne govorimo o mladiću koji se predao pesimističnim prognozama i koji odbacuje život kakav mu je sudbina namijenila, govorimo o mladom čovjeku punom duha, koji na najbolji način koristi snagu svoga tijela i uma kako bi svladavao daljine. Marijan je sportaš koji je isprobao hrvanje, stolni tenis, streljaštvo, košarku, bacanje koplja, kugle, diska... Marijan je u svoju Slatinu donio zlatnu i srebrnu medalju...

Marijan ističe da je u siromašnoj Slavoniji nedostatak novca problem i u organiziranju sportskih klubova za osobe s invaliditetom. Za svaku aktivnost treba nabaviti opremu, za svako natjecanje treba platiti prijevoz i noćenje pa entuzijazam nije dovoljan. A kad netko živi od 1250 kuna invalidnine, koliko prima Marijan, sreća je što ima roditelje koji razumiju njegove potrebe.(iz Glasa Slavonije;Petar Žarković)

Zamolba
Poštovani čitatelji, molimo Vas da pokoji put kliknete na reklamu ispod članka i iznad loga. Vas to neće koštati ništa, a nama će puno značiti. Hvala unaprijed. 
(Domovina. net)