petak, 20. svibnja 2016.

Slatinske praline, raj su za nepce, osvajaju okusom, a u školskoj zadruzi Slatina ne mogu ih napraviti dovoljno

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




Kažu kako je ideja pala na jednom putu od Kraljevice prema Slatini. U autobusu, u vožnji. Bio je rujan, 2015. godine.

– Razmišljali smo i došli na ideju da stvorimo Slatinske praline, a cijeli proizvod smo nazvali Frajla Antoš – kazali su nam u Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini, gdje u Zadruzi Slatina rade „sve u šesnaest“, gdje „praline idu k’o lude“.

U gradu kojem je proizveden prvi hrvatski šampanjac, u kojem živi mamutovac, najviše stablo u Slavoniji, Slatinske praline „tražene su bolje od Mozart kugli“.

– Na Božićnom sajmu nismo ih stigli napraviti koliko su ih tražili.

A u čemu je tajna, koji je „štos“ da su Slatinske praline postale „vau“, nešto što se mora imati. I da, tko je uopće Frajla Antoš? Sve to, a i malo više, doznali smo od profesora u Srednjoj školi Marka Marulića, Željke Venus, Jasne Asić, Daria Vrbaslije i ravnatelja, Darka Špoljarića.

– Povezali smo najbolje što imamo. Slatinske praline nastaju od keksa, čokolade, maslaca, malo ruma i džema od grožđa koji se zove Othello i koji se nalazi u unutrašnjosti. Idealno je poslužiti hladno. Razmišljali smo napraviti i čokoladu s paprikom. Za sada smo odustali, no u budućnosti računamo i na tu opciju, kao i praline s bijelom čokoladom, medom. Frajla Antoš? Bila je djevojka koja je u crkvi svirala orgulje, pekla sjajne kolače. Nikad se nije udala. Živjela je u prošlom stoljeću, u kući kraj crkvi u Slatini, tamo gdje je danas zgrada suda. Dobila je i odlikovanje Svetog oca za sve što je napravila u životu.

Na porculanskoj šalici u kojoj se nalaze Slatinske praline, nalazi se crtež Frajle Antoš.

– Slatinske praline nalaze se u porculanskoj šalici, na kojoj se, rukom oslikana, nalazi Frajla Antoš. Svaki slikopis je drugačiji, svaki je drugačji. Crtež su stvorile profesorica Sanja Špoljarić te učenice Laura Čerba i Sunčica Lovrić. Frajla Antoš nema lice na crtežu, jer cilj je, da, kad zagrizete Slatinsku pralinu, možete zamisliti kako je izgledala, ona, Frajla Antoš.

Slatinske praline Frajla Antoš predstavljene su i na Simpoziju Svjetske zdravstvene organizacije koji se održao na Braču, a u travnju, na Smotri učeničkih zadruga Virovitičko-podravske županije, osvojili su 2. mjesto. Zahvaljuju na potpori i Virovitičko-podravskoj županiji, Gradu Slatini, Zavodu za Javno zdravstvo sv. Rok VPŽ, kao i mnogim drugima. Uskoro će Frajla Antoš „prošetati“ do Daruvara do Vinodara – međunarodne izložbe vina i sajma tradicionalnih proizvoda. Vjeruju kako će i tamo, Frajla Antoš „na orguljama zasvirati“ sjajnu skladbu i kako će se i tamo Slatinske praline sjajno stopiti s nepcima. (vpz.hr/KT)