nedjelja, 22. svibnja 2016.

Obilježena pogibija petorice hrvatskih branitelja poginulih u Modrići

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com





U sklopu projekta Promicanje vrijednosti Domovinskag rata, Udruga HVIDR-a Orahovica u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ i Općinom Crnac, 20. svibnja, organizirala je 5. memorijalni maraton "Modriča 92", kako bi obilježili 24. obljetnicu pogibije petorice hrvatskih
branitelja.

Maraton je počeo u 8,00 sati u centru Orahovice ispred spomen obilježja palim hrvatskim braniteljima, a završni cilj im je bio dolazak u Veliki Rastovac. Izaslanstvo je tijekom maratona posjetilo grobna mjesta u Orahovici Miroslava Međimurca, u Kutovima Zdravka Kevčića, u Starom Petrovom Polju grobno mjesto Josipa Klobučara, u Novom Petrovom Polju grobno mjesto
Vlade Golika,te u Lađanskoj grobno mjesto Karla Stojakovića gdje su u nazočnosti gradonačelnika Našica Krešimira Žagara položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Dionicu dugu 19 kilometara otračalo je 12 maratonaca iz Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije"Glasnici istine", Atletske udruge Moslavina u pokretu iz Kutine,udruge Zdravo trčanje iz Osijeka,te sudionici iz Orahovice, Zdenaca, Slatine, Donjeg Predrijeva, pripadnici vojske i policije.

Načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić i predsjednica Općinskog vijeća, gđa Vidica Kovačević, zajedno sa UHDDBR Duga Međa, te ostalim udrugama, položili su vijenac i zapalili lampione na groblju u Kutovima na grobnom mjestu Zdravka Kevčića.

Uz nazočnost obitelji poginulih branitelja kod spomen obilježja u Velikom Rastovcu ispred organizatora obratio se s par prigodnih riječi predsjednik HVIDR-e Orahovica Damir Vratković, načelnik Općine Crnac Mato Damjan, izaslanik Županice VPŽ Mato Bubaš, te ratni zapovjednik pukovnik Goran Sokol. U sklopu obilježavanja obljetnice održano je predavanje o Domovinskom ratu u područnoj školi u Velikom Rastovcu, sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu, izložba fotografija iz Domovinskog rata u organizaciji UDVDR Orahovica, te zajednički domjenak.

Cilj ove komemoracije je bio je podsjetiti na žrtvu hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote u obranu domovine, naglasio je jedan od organizatora Damir Vratković. (MIroslav Milovuković-Minkila, predsjednik UHBL PTSP-a VPŽ)

Foto :