ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

Turci, Slovaci i dva Hrvata žele kupiti Farmu Senkovac

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

     foto arhiva Domovina neta


Farmu je na javnoj dražbi kupila tvrtka Ban produkt, a kako nije uplatila 3,42 milijuna kuna, trgovački sud poništio je taj posao.

Nakon dvije godine stečajnog postupka Farme Senkovac, nekad jedne od najvećih domaćih svinjogojskih farmi, na njezinih 50 hektara zemljišta i ostalu atraktivnu imovinu odjednom je više kupaca bacilo oko, a izgledan je i stečajni preokret.

Posve neuobičajeno za noviju stečajnu praksu i krizu, ali i dosadašnji tijek postupka, moguće je i veliko nadmetanje tko će tu imovinu kupiti. Javilo se više potencijalnih kupaca – dva iz Hrvatske te po jedan iz Turske i Slovačke, a kako nam je potvrdio stečajni upravitelj Franjo Otročak, potencijalni turski i hrvatski ulagači prenamijenili bi je u farmu ovaca.

-Stiže žalba

Ključno za daljnji tijek, ističe Otročak, ipak je konačno rješenje statusa sadašnjeg kupca, tvrtke Ban produkt, istarskog poduzetnika Dalena Bana. Naime, farma je toj tvrtki prodana prije više mjeseci na javnoj dražbi, ali nije uplaćeno 3,42 milijuna kuna, pa je Trgovački sud u Bjelovaru sad oglasio tu prodaju nevažećom, kaže stečajni upravitelj. Što slijedi – jagma za farmu na novoj dražbi s nadmetanjem između više kandidata ili farma ostaje Banova, pokazat će se uskoro.

Ban produkt se može žaliti na odluku suda u roku od osam dana, a kako doznajemo, to će i učiniti, pa će odlučiti Visoki trgovački sud. Otročak smatra da Ban nema razloga za žalbu jer ga se čekalo da uplati novac i dulje od zakonski propisanog roka. “Postupanje prema Ban produktu bilo je i više nego korektno”, kaže Otročak.

20 milijuna eura vrijedan je investicijski projekt Dalena Bana, kojim bi, tvrdi, zaposlio 50-ak radnika.

No, za istarskog poduzetnika sudska odluka kojom ostaje bez tog posla, a za koju je doznao od Poslovnog dnevnika, veliko je iznenađenje. Upitan za komentar, Ban nam je rekao kako će se žaliti jer ne kani odustati od plana ulaganja od 20 milijuna eura i zapošljavanja 50-ak radnika. Za sve to, tvrdi, ima dogovorenu kreditnu podršku Zabe.

-Izgubljeno vrijeme

“Riječ je o dva investicijska projekta na toj farmi: jedno je uzgoj svinja za istarski pršut, a tom je projektu podršku dala i Istarska županija, dok je drugi vezan uz plinsko postrojenje”, kaže on. Navedena odluka suda za njega je tim veći šok, kaže, jer je donesena uoči bankovnog pisma namjere koje je upravo trebalo stići na sud. Kao razlog zašto nije na vrijeme platio, navodi probleme u financiranju projekata: “U razgovorima s više banaka izgubljeno je puno vremena, a u posljednjih 15-ak dana sve je ipak dogovoreno sa Zagrebačkom bankom.” (poslovni.hr)

Promo :