petak, 7. kolovoza 2015.

''Glasnici istine'' na Memorijalnom maratonu Čavoglave-Knin

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com




U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja,  te 20.  obljetnice VRO "Oluja'' ,Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije "Glasnici istine" organizirala je Memorijalni maraton Čavoglave -Knin u dužini od 38 kilometara.

Prije samog početka maratonci su nazočili  svetoj misi u Čavoglavama, kojom prigodom im je u prepunoj crkvi Hrvatskih mučenika fra Ilija Mikulić blagoslovio novu zastavu udruge.
Fra Ilija Mikulić poslije mise ugostio je maratonce, te ih upoznao o samoj crkvi Hrvatskih mučenika ,njenoj gradnji, kao i ostalim zanimljivostima vezane uz mjesto Čavoglave.

''Glasnike istine''  obradovao je susret u Čavoglavama sa Mladenom Škivinom, župnikom voćinskim, te prijateljima Krešom Štimcem iz Slatine i Ivicom Đuzelom iz Voćina.
'Glasnici istine'', kao pravi amasadori Virovitičko-podravske županije predstavili su fra Iliji i mještanima Čavoglava županiju i mjesta odakle dolaze.

Prije samog starta Pavo Tutenov je u ime članova udruge uručio poklone svom domaćinu. Među poklonima koje su poklonili  fra Iliji , bila je i knjiga Miroslava Gazde "Zločin za koji nitko nije odgovarao" , a koja govori o strašnim srbo-četničkim zvjerstvima 1991. godine u podpapučkim mjestima bivše općine Podravska Slatina, Voćinu, Četekovcu, Balincima, Čojlugu i Humljanima. Svoje svjedočanstvo ove knjige fra Iliji iznio je Ivica Đuzel čiji je otac bio žrtva srbo-četničkog zvjerstva.

Nadalje,fra Iliju su upoznali o tradicionalnom Hodočašću hrvatske policije,vojske i branitelja Gospi Voćinskoj ,13.prosinca,  a vlč. Mladen Škivin u ime župe Voćin i Pavo Tutenov u ime ZŽ HVIDR- a VPŽ (prenijevši pozdrav Nenada Križića, predsjednika županijske HVIDR-e i glavnog organizatora Hodočašća) pozvali su ga na ovogodišnje Hodočašće. 
Nakon riječ zahvale fra Ilija je blagoslovio maratoce ,te ih skupa s vlč. Škivinom ispratio na maraton put Knina.

Na uzavreloj cesti, po iznimno velikoj vrućini, maratonce je "nosila" podrška zvukova sirena mnogobrojnih motora i automobila kao i podrška mještana u selima kroz koja su prolazili.

Na ulazu u Knin maratonce su sustigli motoristi koji su krenuli iz Čavoglava u 16 sati.
Praćeni kolonom od više stotina motorista, maratonci, vidno iscrpljeni, ušli su u Knin  oko 17.30 sati, gdje 
 je dočekao Stipe Jarloni iz Ureda gradonačenice grada Knina ,te ih u njeno ime pozdravio.

Po završetku maratona i obilaska Knina, maratonci su se uputili za Split u Loru, luku Hrvatske ratne mornarie, gdje su noćili.

Drugi dan, 6. kolovoza, ''Glasnici'' su bili gosti na Poljudu kod NK Hajduk, gdje ih je dočekao bivši igrač i nekadašnji kapetan tog kluba , Srđan Andrić.
Pozdravnim riječima dobrodošlice , Andrić je iskazao divljenje maratoncima na istrčanom maratonu po velikoj vrućini prenijevši pozdrave Uprave kluba.

Srđan Andrić i sam NK Hajduk pokazali su svoju "veličinu" ugostivši umorne ''Glasnike''.
Vođeni djelatnikom Hajduka obišli su klupske prostorije, a omogućen im je bio izlazak i na travnjak Poljuda. 
Sama mogućnost obilaska svega i svih prostorija na Poljudu, oduševila je maratonce čineći ih počašćenim.
Na kraju posjeta Poljudu Srđan Andrić uručio je zahvalnice sudionicima maratona Čavoglave-Knin.

Na povratku kući maratonci su obišli crkvu Hrvatskih mučenika u Udbini, te su u ranim jutarnjim satima 7. kolovoza stigli u Slatinu.

Na maratnu Čavoglave-Knin sudjelovali su  : Slatinčani Goran Draksler, Željko Nikolić i Pavo Tutenov,
Orahovčani Miroslav Mikovuković i Ivica Marinić , Goran Špehar iz Našica , Darko Dolovski iz Dobrovića, Zlatko Milošević iz Nove Bukovice i  Ivan Medved iz Kozica.

''Zahvaljujemo Gradu Slatini, Općini Čađavica, ZZ HVIDR-a VPŽ ,Športskoj zajednici Virovitičko-podravske županije , Marku Markoviću, Pekari Pecolaj, Kavani Elida,Caffe baru Bolero, dožupanici Sanji Bošnjak i županu Tomislavu Tolušiću. Na kraju veliko hvala dvojici nam nepoznatim, a sada poznatim ljudima, koji su nam svojom donacijom omogućili večeru u Kninu, Zdravku Periću iz Karlovca i Ivanu Gudelju  iz Viteza''-zahvalio se utemeljitelj Udruge maratonaca VPŽ ''Glasnici istine'', Pavo Tutenov. (foto i tekst Glasnici istine/tekst uredio DF Domovina. net)

Foto :























Cijelu fotogaleriju pogledajte na : Maraton Čavoglave-Knin