četvrtak, 30. srpnja 2015.

Nova publikacija „Priručnik : radionice u borbi protiv ovisnosti“

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com



Znanja i iskustva stručnjaka iz Virovitičko-podravske županije opet su prepoznata i izvan granica naše županije, a često je to i izvan granica Republike Hrvatske. Primjer za to je i uključivanje Siniše Brlasa, psihologa u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u veliki projekt koji pod nazivom „Okreni leđa ovisnosti“ od rujna 2014. godine provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, a financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Ovaj je Centar neprofitna organizacija čije je djelovanje usmjereno jačanju civilnog društva kroz različite projekte usmjerene poboljšanju kvalitete života djece i mladih, zaštiti i promicanju njihovih prava te zaštiti djece od svih oblika zlostavljanja.
Siniša Brlas je od rujna 2014. godine kao suradnik uključen u navedeni projekt ovog Centra, a rezultat ove suradnje je nova publikacija pod nazivom „Priručnik: radionice u borbi protiv ovisnosti“. Autori priručnika su psiholozi Siniša Brlas i Vanja Gorjanac.
Priručnik je ustvari set edukacijskih i senzibilizacijskih radionica namijenjenih preventivnom radu s djecom i mladima. Posebnost ovoga priručnika jest u tome što su radionice didaktički i metodički oblikovane za primjereni pristup ovoj problematici u radu s djecom i mladima, s jasno definiranim ciljevima radionica. Također je novina u tome što su autori razvili set evaluacijskih instrumenata kojima se procjenjuje preventivna učinkovitost radionica, što je element koji često nedostaje mnogim radionicama koje se provode u radu s djecom i mladima. Dakle, radi se o novom i nadasve korisnom priručniku namijenjenom svima koji se u svojem profesionalnom radu usmjeravaju prevenciji ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja među djecom i mladima. Priručnik će zasigurno biti korisna stručna literatura i za provedbu školskih programa prevencije ovisnosti.
Sudjelovanje Siniše Brlasa u projektima i izvan granica naše županije priznanje je kako njegovom stručnom radu, tako i javnozdravstvenom djelovanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u kojem radi. (zzjzvpz.hr/vpz.hr)


Promo :