četvrtak, 25. lipnja 2015.

Došlo do zagađenja rijeke Čađavice

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com






Krajem prošlog tjedna došlo je do onečišćenja toka rijeke Čađavice kao i dijela starog toka Drave u koji se Čađavica ulijeva.



Na teren je izašao državni vodopravni inspektor Antun Kanski kao i nadležna služba iz Osijeka koja je na dvije lokacije uzela uzorke vode za analizu.
Na terenu smo zatekli i Damira Kiretu u svojstvu ovlaštenog ribočuvara i ujedno predstavnika ribolovne udruge Šaran iz Bakića koja je ovlaštenik ribolovnog prava u ribolovnom području Drava-Dunav za ribolovne zone obuhvaćene administrativnim granicama grada Slatine i općina Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje i Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji.
Zbog posljedica zagađenja došlo je do pomora dijela sitne ribe u toku rijeke Čađavice i djelomičnog uginuća ribe na lokaciji ulijevanja Čađavice u stari tok Drave. Primjećen je pomor sitnije ribe koja je najugroženija i najmanje otporna na takve situacije. Uginuće većih primjeraka nije primjećeno. Na terenu smo utvrdili da je situacija dalje na toku stare Drave znatno povoljnija i nisu primijećena nova uginuća niti onečišćenja na površini vode. Neki ribolovci na tom dijelu čak su imali i kapitalnih ulova tog dana.
Nedavnim padalinama situacija bi se trebala dodatno stabilizirati i vratiti u normalu barem što se svojstva vode tiče jer će se šteta nastala na ribljoj mlađi sigurno osjetiti tijekom godine.
Dok nadležne službe ne dostave nalaze kontrole izuzetih uzoraka vode ne možemo nagađati o uzrocima zagađenja.
Vjeran Perković, mještanin Čađavice i ribič sa više desetljeća staža iza sebe, koji je kako tvrdi “odrastao na Dravi i sa Dravom” prvi je u četvrtak prošli tjedan zamijetio promjenu boje i mirisa rijeke Čađavice kao i prva uginuća ribe te je nakon toga obavijestio nadležne službe.
Osobno nas je poveo i na stari tok rijeke Drave gdje smo i napravili dio fotografija iz priloga. Nada se da će ovaj slučaj potaknuti odgovorne da ulože veće napore u sprječavanju ovakvih slučajeva kao i pojačanu brigu prema rijeci jer će se šteta nastala na ribljem fondu samo ovim izdvojenim incidentom osjetiti dugo vremena.(više na : radioslatina.hr)



Promo:
PRPIĆ TRADE TISKARA
BRAĆE RADIĆA 13 SLATINA (preko puta policije)
telefon 033/550-866
mobitel 091/517-3116