subota, 18. travnja 2015.

Hrvatska zajednica županija zatražila hitno povećanje sredstava za razvoj poljoprivrede

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Očekujemo od Ministarstva poljoprivrede da hitno alocira sredstva za Mjeru 4.1.1. koja direktno osigurava razvoj i dodatno zapošljavanje u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
U srijedu, 15. travnja, zatvoren je 1. natječaj za tri operacije unutar Mjere „Ulaganja u fizičku imovinu“ u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. Navedena mjera u sklopu Programa koji se provodi u EU programskom razdoblju do 2020. godine ostvaruje čak 30 posto sredstava i njome se povećava konkurentnost hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava te razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije u cjelini.
S obzirom na značaj mjere i velik interes koji su pokazivali potencijalni korisnici u posljednje dvije godine u kojem je Ministarstvo poljoprivrede stalno najavljivalo, te odgađalo provedbu iste, očekivalo se kako će se državne institucije daleko bolje pripremiti za ovaj natječaj. Županije intenzivno u posljednjih godinu dana upozoravaju kako je nužno definirati stvarne potrebe na terenu kroz analizu potencijalnih projekata, ali i definiranje jasnog, kvalitetnog i primjenjivog pravilnika. Ništa od toga Ministarstvo poljoprivrede nije uvažilo te se dogodilo ono što su županijske uprave i razvojne agencije predviđale – sredstava za poljoprivrednike neće biti dovoljno, a za to nitko neće snositi odgovornost – naglasio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, Tomislav Tolušić.
Ministarstvo je, sada možemo reći, nakon dvije godine opsežnih priprema, krivo procijenilo interes te definiralo sljedeću financijsku omotnicu za operacije unutar Mjere 04:
Alokacija za 1. natječaj:
4.1.1. alokacija 370 milijuna kuna
4.1.2. alokacija 130 milijuna kuna
4.2.1. alokacija 140 milijuna kuna
Iz neslužbenih izvora doznajemo da je ostvaren slijedeći interes za ovu mjeru:
4.1.1. 856 prijava, traženi iznos potpore milijardu i 450 milijuna kuna
4.1.2. 50 prijava, traženi iznos potpore 112 milijuna kuna
4.2.1. 60 prijava, traženi iznos potpore 269 milijuna kuna
Zaključak je kako sredstva nisu pravilno planirana pa će i poljoprivrednici koji jesu kompletno i kvalitetno popunili zahtjeve ostati bez ovih europskih potpora. Takvih će biti velik broj, a opravdano se bojimo da će to biti uglavnom obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja već dvije godine očekuju ovu mogućnost kroz EU poljoprivredni fond za ruralni razvoj.
Hrvatska zajednica županija još jednom je upozorila Ministarstvo poljoprivrede da razmotri mogućnost povećanja financijske omotnice za „Ulaganje u fizičku imovinu“ kako bi hrvatska obiteljska gospodarstva ostvarila u velikom broju EU potporu te ostvarila investicije koje osiguravaju razvoj i dodatno zapošljavanje. (hrvzz.hr)