petak, 27. veljače 2015.

Burno na 13. sjednici Općinskog vijeća općine Zdenci

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Jučer, 26. veljače s početkom u 19 sati, održana je 13. sjednica Općinskog vijeća općine Zdenci u Muzejsko-galerijskom prostoru.

Poradi medijske blokade koja se događala na dosadašnjim sjednicama OV , a na prijedlog oporbe , pozvan sam da kao neovisni internetski medij prisustvujem sjednici.

Po samom dolasku u prostor održavanja sjednice , pozdrava i predstavljanja svim prisutnima , došlo je do negodovanja od strane predsjednice OV Vidice Kovačević koju je interesiralo, prije svega, tko me je pozvao na sjednicu , te pozivanja na Statut i obrazlaganja nemogućnosti mog prisustvovanja sjednici. Poznavajući Statut i Poslovnik nisam se dao smesti , već sam se i sam pozvao na spomenuto, odnosno Statut u kojemu stoji-XIII JAVNOST RADA ; članak 104. Rad Općinskog vijeća, načelnika i upravnih tijela Općine je javan.Predstavnici udruga građana, građani i predstavnici medija mogu pratiti rad Općinskog vijeća u skladu s odredbama Poslovnika Općinskog vijeća.

Negodovanje prisustvom neovisnog medija od strane predsjdinice se je nastavilo uz očito nepoznavanje Statuta na kojeg se pozvala, tako da je uzevši mobitel izišla iz prostorije na konzultiranje sa nekim kome je ta tematika poznatija, a ja samo mogu insinuirati s kime.

Poslije obavljenog telefonskog razgovora, koji je trajao 10-15 minuta , predsjednica se je vratila u prostor održavanja sjednice , odobrivši mi prisustvovanje, ali ju je i dalje zanimalo tko me pozvao i kojim povodom sam došao , na što sam joj odgovorio da sam pozvan od strane oporbe, a da me konkretno zanima medijska blokada ,čime su nezadovoljni oporbenjaci, jer se u eteru Radio Orahovice čuju samo riječi koje odgovaraju vladajućima, a poradi čega oporba nije sudjelovala na dva prošla saziva sjednica Općinskog vijeća.

Poslije riješenih početnih nesuglasica, predsjednica, očito vrlo smetena, započela je zasjedanje koje je kasnilo 20-tak minuta,  tako do uopće nije ustanovila kvorum, već je odmah krenula na prvu točku, od ukupno 15,  dnevnog reda, aktualna pitanja vijećnika. U prvoj točci dnevnog reda bila je i prisega novog člana OV  u kojoj je predsjednica pokazala , ponovo, nepoznavanje Poslovnika i Statuta , tako da je kod prisege u kojoj ona čita tekst iste, a novi vijećnik je dužan na kraju samo reći ''prisežem'' , opomenula novog vijećnika da mora ponoviti cijeli tekst za njom, a tek po tom reći ''prisežem''.
Poslije obavljane prisege, načelniku Općine Tomislavu Durmiću (HDZ),predsjednici OV Vidici Kovačević (HDZ) i prisutnim vijećnicima, obratio se Mato Barukčić (HDSSB) osvrnuvši se na medijsku blokadu koja se sustavno provodi od strane vladajućih , te razlog pozivanja neovisnog medija na sjednicu, istakavši da će na slijedeću sjednicu dovesti kamere jedne od TV kuća radi objektivnog i transparentnog praćenja događanja na sjednicama na kojima se, do sada, događalo svašta.

Općinsko vijeće općine Zdenci čini 11 vijećnika i to 6 iz koalicije HDZ(3) , SU(1), HSS(1) i nezavisni(1), te oporbe HDSSB (5).

Na 13. sjednici OV općine Zdenci sve točke dnevnog reda su izglasane, neke većinom (6 glasova ZA, 4 glasa PROTIV ili SUZDRŽAN) , a neke , zanimljivo, JEDNOGLASNO.

Kod usvajanja 8. točke dnevnog reda , pri glasovanju , predsjednica još uvijek zbunjena, došla je do zaključka da joj jedan glas nedostaje iz redova oporbe, a čije je odsustvo bilo opravdano na što ju je upozorio načelnik. (Pravilnik-4. Tijek sjednice; članak 66. Nakon otvaranja sjednice, a prije utvrđivanja dnevnog reda predsjednik Općinskog vijeća utvrđuje nazočnost vijećnika.Vijećnik koji neće prisustvovati sjednici Općinskog vijeća o tome obavještava predsjednika Općinskog vijeća ili pročelnika upravnog tijela koje obavlja stručne poslove za Općinsko vijeće. Ako predsjednik Općinskog vijeća utvrdi da sjednici nije nazočan dovoljan broj vijećnika, predsjednik Općinskog vijeća odlaže sjednicu za određeni dan i sat. Sjednica će se prekinuti i odložiti i u slučaju kada se za vrijeme sjednice utvrdi da nema nazočnosti većine vijećnika.Utvrđivanje broja nazočnih vijećnika predsjednik Općinskog vijeća će provesti i u tijeku sjednice, na zahtjev vijećnika.)

Zanimljivo je i to što je  na većinu upita vijećnika odgovarala predsjednica OV , a ne načelnik koji je po Pravilniku to dužan ili njegov zamjenik, odnosno pročelnik. Načelnik je uspio, pored ''suverene'' predsjednice odgovoriti tek na dva, tri pitanja vijećnika i to tihim , rekao bih preplašenim glasom.

Da zaključimo ,po viđenom je  sasvim opravdan zahtjev, molba oporbe za prisustvo neovisnog medija na sjednici Općinskog vijeća općine Zdenci , jer je očigledno da se na zasjedanjima događaju , rekao bih, ''čudne'' stvari, a koje ja, kao novinar, nisam doživio u praćenju rada Gradskog vijeća grada Slatine koje neizostavno pratim tri protekle godine. Da li je sveopća zbrka namjerna ili samo nepoznavanje propisa, tj. Statuta i Pravilnika koji je pisan , i još na snazi, 2009. godine ne bih mogao reći , već samo nagađati.

Valja za kraj napomenuti da je 13. sjednica OV općine Zdenci privedena kraju bez većih ekscesa , što se ne može reći za protekle. E, sada, da li je moja malenkost pridonijela tome ne bih htio komentirati.

Sve je dobro , što se dobro svrši!

Foto&tekst urednik Domovina neta , Dragutin Fišli

(audio zapis poslije obrade)