četvrtak, 1. siječnja 2015.

Slatinsko skijalište Tominac jedino u ovom dijelu Slavonije

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Kako su meteorolozi najavili, snijeg je pao i na slatinskom području, a sa dolaskom snijega je otvoreno slatinsko skijalište Tominac.

Skijalište Tominac nalazi se na dvestotinjak metara nadmorske visine sa stazom od oko 300 metara udaljeno od grada Slatine 2,5 km. Do skijališta je vrlo jednostavno doći , jer su svugdje uz cestu postavljeni putokazi. Cesta koja vodi do Tominca redovito se čisti i posipa , tako da i po najgorim zimskim uvjetima nema problema doći do staze automobilom.

Na samom skijalištu  nalazi se plato gdje su klupe i stolovi za odmor, kučica Skijaškog kluba Slatina , te vučnica dovoljnog kapaciteta da zadovolji sve potrebe staze.

Stazu svake godine uređuju i održavaju članovi Skijaškog kluba Slatina i to ručno bez pomoći mehanizacije sa minimalnim sredstvima Grada Slatine i od donacija.
Pošto je staza na sjevernoj strani , te je zaklonjena šumom, snijeg se zadržava duže nego na okolnim brežuljcima, tako da u dobroj sezoni skijalište radi i do mjesec dana, skroz dok ima snijega.

U planu je proširenje skijališta na obližnje brdo koje ima odlične predispozicije , a time bi se dobilo još 600 metara nove staze. Također, u izradi je idejni projekt , kao i prikupljanje cjelokupne dokumentacije, financijskih sredstava i ostalih dozvola za postavljanje rasvjete uz stazu čime bi se ljubiteljima skijanja i bordanja omogućilo i noćno uživanje, a što bi svakako privuklo posjetitelje i iz ostalih slavonskih gradova Našica, Virovitice, Osijeka...kojima je ovo skijalište trenutno najbliže.

Podno skijališta se nalazi potočić koji bi se iskoristio za akumulaciju vode , a koja bi služila za topove umjetnog snijega.

Trenutno, skijalište Tominac obilaze posjetitelji iz šire okolice grada i to ponajviše za vikend.
Osim uživanja u snježnim radostima posjetitelji se mogu okrijepiti poznatim specijalitetom, ''Skijaškim čajem''. Dok se u jednom loncu skuha čaj od šumskog voća, u drugome se skuha vino s dodatkom sušenog voća (kruške, jabuke, dunje...) , klinčićima i vanilijom. ''Skijaški čaj'' se poslužuje tako da se pomiješa skuhani čaj i vino u omjeru pola-pola.

Skijalište će biti otvoreno sve dok bude snijega, a ulaznice plaćaju svi posjetitelji osim članova Skijaškog kluba , jer je ona njima uključena u godišnju članarinu.
Dnevna karta za odrasle iznosi 30 kn za korištenje skijališta i vučnice od 10 do 16 sati. Poludnevna karta iznosi 15 kn i vrijedi od 10 do 13 sati ili od 13 do 16 sati.
Dnevna karta za djecu iznosi 20 kn , a poludnevna 10 kn.

Kako je to bilo za Silvestrovo na slatinskom skijalištu Tominac pogledajte u fotogaleriji fotografkinje i predsjednice Foto kluba Slatina, Nikoline Tomić :