petak, 23. siječnja 2015.

Otpis dugova – kakva je situacija sa gradovima i općinama u našoj županiji

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Nakon što je Udruga građana ‘Blokirani’ optužila Vladu da krši Ustav, jer je “sporazum o ublažavanju financijskih poteškoća” potpisan samo sa Splitom, Osijekom, Rijekom i Zagrebom, dok ostali gradovi i općine nisu uključeni u dogovor oko ublažavanja problema prezaduženih građana, iz Ministarstva socijalne politike i mladih poručili su da niti jedan grad niti općina nisu isključeni, da ‘model postoji, poziv je otvoren, svi su obaviješteni i na načelnicima i gradonačelnicima je da se povedu primjerom velikih gradova i pridruže se Sporazumu’.
Prema riječima pročelnika Ureda gradonačelnika Slatine Radenka Pavića, Grad nikakvu službenu obavijest nije dobio, kao ni bilo kakav poziv da potpiše ili pristupi sporazumu. Istu smo informaciju dobili i od načelnika općina na slatinskom području. Izvlači se tako zaključak da bi načelnici i gradonačelnici morali samoinicijativno reagirati prema ‘primjeru velikih gradova’.
Do sada nisu pokrenute konkretne aktivnosti u tom smjeru, ali izražena je spremnost na otpis dugova koje prema jedinicama lokalne samouprave imaju prezaduženi građani, a za koje se unaprijed zna da se neće moći naplatiti.
Ne treba, međutim, zaboraviti da općine i gradovi već godinama u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima pomažu najsiromašnijim građanima na svojim područjima kroz jednokratne pomoći, plaćanje struje, plina ili vode, drva za ogrjev i slično.  (radioslatina.hr)