utorak, 20. siječnja 2015.

General Branimir Glavaš na slobodi!

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Danas oko 13:00 sati Branimir Glavaš pušten je na slobodu. 

Naime, nešto nakon 11 sati u Kazneno popravni zavod u  Mostaru stigla je očekivana sudska odluka iz Sarajeva kojom je  Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine ukinulo presudu  Branimiru Glavašu, kojom je bio osuđen na osam godina  zatvora, te naložilo njegovo puštanje iz zatvora. 
Dogodilo se  to, kako smo već pisali, temeljem odluke Ustavnog suda RH  o ukidanju pravomoćne presude Vrhovnog suda o zatvorskoj kazni za ratni zločin.

Ispred mostarskog zatvora okupile su se brojne novinarske  ekipe, a stigao je i saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić,  dugogodišnji Glavašev bliski suradnik i prijatelj. U kratkom razgovoru oko 12:45 sati, potvrdio nam je kako očekuje Glavašev izlazak svaki tren, a već petnaestak minuta kasnije pojavio se i sam Glavaš. Nakon toga, skupa su se uputili u Glavašev dom u Drinovcima.
Nešto ranije objavljeno je kako je odvjetnik Dražen Matijević uputio Vrhovnom sudu RH Prijedlog za ukidanje pritvora. 

Kako je poznato, nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu Vrhovnog suda, Županijski sud u Zagrebu izdao je tjeralicu za Glavašem. Matijević sada u Glavaševo ime predlaže da žalbeno vijeće Vrhovnog suda RH donese rješenje kojim se ukida pritvor određen rješenjem donesenim uz presudu Županijskog suda u Zagrebu od 8. svibnja 2009. godine, a razlozi za to ukidanje su po njemu dvojaki. Najprije, isteklo je vrijeme najduljeg mogućeg trajanja pritvora, odnosno istražnog zatvora u razdoblju u kojem se Glavaš nalazio što u pritvoru, a što u zatvoru na izdržavanju kazne. Potom, vodeći računa o razmjernosti trajanja pritvora ili istražnog zatvora, a na što je sud obvezan odredbama ZKP-a, Glavaš ističe kako mora biti utvrđeno da je do sada bio u pritvoru, istražnom zatvoru i zatvoru dulje od pet godina, što predstavlja gotovo 2/3 kazne koja mu je bila izrečena drugostupanjskom presudom.(glas-slavonije.hr)