ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

Orahovački srednjoškolci i profesori gostovali u Poljskoj

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Učenici i profesori Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica nastavili su sa sudjelovanjem u projeku ”Program za cjeloživotno učenje Leonardo Da Vinci” sudjelovanjem na četvrtom radnom sastanku u Poljskoj u gradu Pieszyce i to u u Strukovnoj školi Zespol Szkol im. Ks. Jana Dzierzonia w Pieszycach.
Pieszyce se nalaze u brdovitom južnom dijelu Poljske u blizini Češke.
Našu školu predstavljali su učenici Ivan Forintić, Martina Odobašić, Matea Pavlović i Nenad Golubić te profesori Mirjana Boloban, Danira Vinković, Snježana Konopek i Sanda Bašić kao projektni koordinator. Teme radionica bile su hladna i topla jela od povrća, većinom poljski specijaliteti. Pripremala su se sljedeća jela: kolač od krumpira, ukrajinska juha od cikle, bigos, kolač od mrkve, punjeno povrće, ruski pirogi (jastučići od tijesta), uštipci od krumpira, salata Coleslav, giros slata, juha od krastavaca i razni sokovi od povrća. Naši učenici sudjelovali su u radionicama gdje su pripremali „Bigos“ varivo, „Giros“ salatu, „Gemüsesäfte“, juhu od krastavaca, ukrajinsku juhu od crvene repe i punjeno povrće. Osim praktičnog rada, učenici su sudjelovali i u izradi rječnika gdje su prevodili recepte jela, koja su se pripremala u kuhinji, s njemačkog (radnog jezika) na hrvatski – kaže profesorica Snježana Konopek.
Osim radnog dijela u sklopu projekta, orahovački srednjoškolci i njihovi profesori posjetili su i tvornicu „Masfrost“ u Ziebicama koja prerađuje i zamrzava povrće. Suvremeni pogon koji je u velikom dijelu automatiziran i ne treba puno radnika, Poljaci su dobili u sklopu EU-projekata od Danske.
Ljubazni domaćini pokazali su nam znamenitosti svoga kraja, tako da smo posjetili nekoliko gradova. Između ostalog i Swidnice u kojima smo posjetili Evangeličku crkvu mira koja je pod zaštitom UNESCA. Taj dio Poljske do kraja Drugog svjetskog rata pripadao je Njemačkoj, pa se i danas na građevinama vidi velik utjecaj njemačke arhitekture. U gradu Wałbrzych posjetili smo Muzej palmi koji nas je impresionirao svojim zelenilom i raznovrsnošću tropskog bilja. U neposrednoj blizini posjetili smo i prekrasni dvorac „Książ” ili (Fürstenstein) o kojem nam je srdačna voditeljica ispričala puno činjenica i poneku legendu. Tijekom i nakon drugog svjetskog rata dvorac je bio opustošen, a sada je u njegovu obnovu Europska unija utrošila na milijune eura. U gradu Ziebice razgledali smo Muzej kućanskih aparata u kojem smo vidjeli i zbirku srednjovjekovnog oružja kao i izložbu slika Joshepha Langera. Zadnje veće proveli smo u prekrasnom Wroclawu, četvrtom po veličini gradu u Poljskoj, gdje smo uživali u bajkovitom Božićnom sajmu – zaključila je Konopek.
Slijedeći radni sastanak je 13. travnja u slovačkom gradu Martin, a završna konferencija dvogodišnjeg projekta biti će početkom lipnja u Orahovici. (V. Grgurić/vpz.hr)