petak, 19. prosinca 2014.

Oprezno s pirotehnikom!

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Poštovani građani, dolaze nam božićni i novogodišnji blagdani, što donosi puno radosti i veselja, koje pojedini građani, naročito mlađe životne dobi, iskazuju paljenjem pirotehnike i pucanjem iz vatrenog oružja, a poneki i uporabom drugih eksplozivnih sredstava i naprava. 

RODITELJI !
 Ukažite svojoj djeci na opasnosti koje proizlaze iz neopreznog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.                       
U prometu se nalaze pirotehnička sredstva koja obuhvaćaju: 
Razred I - pirotehnička sredstva koja građani stariji od 14 godina, tijekom cijele godine mogu kupovati u prodavaonicama i kioscima, a također i koristiti. 
Razred II.,III.,T1.i P1. - koji se smije prodavati osobama starijim od 18 godina samo u prodavaonicama oružja i streljiva te specijaliziranim trgovinama pirotehnike, i to u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja,  a smiju se upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.  
Naročito je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava          
-  II., III.  razreda u periodu od 2. siječnja do 26. prosinca tekuće godine,
a poglavito njihova uporaba u zatvorenim prostorima ili u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.
Za osobe koje se ne budu pridržavale propisa predviđene su novčane kazne u iznosu od 1000 do 5000 kuna, a protiv prekršitelja Policijska uprava podnosit će optužne prijedloge.(PU virovitičko-podravska)