srijeda, 26. studenoga 2014.

Jedinice lokalne samouprave ključne u povlačenju novca iz EU fondova

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U utorak 25. studenog, u Zagrebu, u organizaciji Odbora regija EU te u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova, Udrugom općina i podršku Vlade RH, održana je konferencija „Gradimo Europu kroz županije, gradove i općine“. Sudionici konferencije zaključili su kako je povlačenje EU sredstava i provođenje EU projekata nemoguće bez potpunog uključivanja i sudjelovanja hrvatskih županija, gradova i općina.
Glavna tema konferencije bile su mogućnosti i prepreke korištenja strukturnih fondova za županije, gradove i općine u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Po prvi puta je predstavljen i operativno-razvojni programi namijenjen razvoju jedinica lokalne i regionalne samouprave kao ključnim faktorima u korištenju EU fondova, otvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju te razvitku domaćeg gospodarstva.
Uz brojne predstavnike lokalne samouprave i predstavnike Europske komisije, na konferenciji su prisustvovali Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, Đuro Bukvić, predsjednik Udruge općina, Vojko Obernsel, voditelj hrvatske delegacije u Odboru regija, zamjenica župana virovitičko-podravskog Sanja Bošnjak te predstavnici Razvojne agencije VIDRA.
– Najveći potencijali u povlačenju novaca iz EU su upravo u županijama, gradovima i općinama. U posljednjih osam godina, hrvatske županije su provele oko 1300 EU projekata, od manjih projekata poput izgradnje igrališta, opremanje učionica, obnove škola do višemilijunskih infrastrukturnih projekata – tvornica, farmi, poduzetničkih inkubatora, vodovoda, kanalizacija, prometnica. Novci postoje, znamo ih uzeti te uvelike pomažemo i lokalnim poduzetnicima što će znatno utjecati i unaprijediti hrvatsko gospodarstvo – istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županije i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.
– Korištenjem EU sredstva u programu, primjerice kad je riječ o ulaganjima u poslovnu i turističku infrastrukture, do kraja rujna ove godine jedinice lokalne samouprave uspjele su postići izvanredne rezultate – 510 novih radnih mjesta što je 680% više od planiranih te 308 tisuća ostvarenih turističkih posjeta odnosno 2560% više od očekivanih. Javne institucije su nužan preduvjet za privatne ulaganja i toliko željno pokretanje domaće ekonomije – rekao je predsjednik Udruge gradove i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. (hrvzz.hr)