četvrtak, 30. listopada 2014.

Svečano otvorenje kurije Jankoviću utorak 4. studenog

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Kurija Janković u selu Kapela Dvor, općina Lukač, koja je obnovljena u sklopu prekograničnog projekta „Experience and enjoy the Drava Valley by bicycle“ (Doživite i uživajte u Dravskoj nizini biciklom; akronim „Drava4Enjoy“), službeno će biti otvorena u utorak, 4. studenoga.
Svečanost otvorenja započet će u 12 sati, uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića, župana virovitičko-podravskog Tomislava Tolušića, načelnika Općine Lukač Đure Bukvića, te brojnih drugih uvaženih gostiju. Nakon otvorenja, slijedi obilazak novoobnovljene kurije te te prigodni domjenak i druženje.
Podsjetimo se, projekt akronima „Drava4Enjoy“, najveći je projekt trećeg poziva za prijavu  projekata za financiranje bespovratnim EU sredstvima iz IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013, te ujedno i najveći projekt turističke infrastrukture cijelog Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013.
Nositelj projekta, čija vrijednost iznosi 2.115.972,33 eura (iznos sufinanciranja EU je 1.798.575,23 eura), je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Grad Szentlőrinc i VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Provedba je započela u travnju 2013. godine, a do kraja 2014. u planu je ostvarivanje zadanih ciljeva.
U sklopu projekta obnovljena je kurija Janković u Kapeli Dvoru, rekonstruirana je i označena biciklistička ruta Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica, Lukač-Budakovac u ukupnoj duljini od 69,84 km; organizacirane su edukacije i trening programi za turističke vodiče-bicikliste; organizirani su biciklistički maratoni Virovitica-Szentlőrinc… Kao glavna aktivnost od početka se isticala rekonstrukcija kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je bila zapuštena i u ruševnom stanju.
Kurija je sagrađena već početkom 19. stoljeća, te je obnovljena u svrhu Turističko-edukacijskog centra, a u sklopu nje bit će turistička info-točka, Wi-Fi, suvenirnica i edukacijske dvorane. Turističko-edukacijski centar u Kapela Dvoru ujedno će biti i središnja točka biciklističkih staza koje su kroz projekt označene, a obuhvaćaju područje Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica i Lukač-Budakovac. (vpz.hr)