srijeda, 29. listopada 2014.

Silvija Šesto u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2014., Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetila je danas jedna od najčitanijih književnica za djecu i mlade ( piše i za odrasle) Silvija Šesto -Stipaničić koja je izdala je oko tridesetak ili više naslova.

Ono po čemu je javnost najviše zna, dječje su knjige koje su na popisu lektire za osnovne škole „Debela“ i „Bum Tomica“, ali još je značajnije da su prije ulaska u lektiru bila na samom vrhuncu top lista najčitanijih. Brojne su nagrade koje je primila za svoj spisateljski rad.

Njezina lektira postavljena je na kazališne daske i tu je doživjela veliki uspjeh. Naslov „Debela“ prošle je godine uvršten u popis knjiga za učestvovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja u Zagrebu. Prilikom proglašenja pobjednika, izvodila se istoimena kazališna predstava.

Osnovala je vlastitu izdavačku kuću „Semafora“. Sretna je što su tako čitana djela ušla u lektiru, jer to govori da je omražena lektira dobila vjetar u leđa i da se konačno počelo raditi na tome da djeca zavole čitanje.

Više od sat vremena druženja s književnicom prošao je kao u trenu. Najveće zanimanje kod  mladih u Slatini i Novoj Bukovici postigao je naslov „Debela“,a kod djece „Bum Tomica“ ( četiri nastavka). Kako i ne bi kada knjiga govori o duhovitim zgodama i nezgodama  u  životu desetogodišnjeg  dječaka Tomice koji svojim dječjim očima promatra svijet.
Knjige nemaju čvrstu kompoziciju i fabulu. Sastavljene su od crtica iz kojih pršte odnosi i međuodnosi jedne obitelji koja ima tri klinca različite dobi, različitih interesa i različitih svjetova.


Književnica najavljuje i peti nastavak ''Bum Tomice''. S nestrpljenjem ga očekujemo!

Foto:









Ana Knežević