petak, 24. listopada 2014.

Prometovanje u jesenskim vremenskim uvjetima

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Nakon dužeg perioda toplih jesenskih dana, nastalo je pogoršanje vremenskih uvjeta, zahladnjenje i obilnija kiša, a prema vremenskim prognozama i dobu godine mogu se očekivati magla i mraz, te na pojedinim područjima i snijeg, koji su samo uvod u skorašnje nastupanje zimskih uvjeta na cestama.
Obzirom na navedeno, prometna policija upućuje vozače na povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu na cestama i prilagođavanje brzine kretanja novonastalim uvjetima prometovanja na kliskim kolnicima i u uvjetima smanjene vidljivosti.
Vozači traktora i poljoprivrednih strojeva se upozoravaju da su prije uključivanja u promet nakon obavljanja poljoprivrednih radova obavezni ukloniti blato sa kotača, a eventualno nanesenu zemlju na prometnicu odmah ukloniti kako ne bi predstavljala opasnost za druge vozače.
Vozači bicikla se upućuju da su se dužni prilagoditi produljenju noćnih uvjeta prometovanja i prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima i sumrak obavezno imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće dIjelove bicikla, te koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke.
Pješaci se također upućuju na korištenje svjetlije odjeće, kao i reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima.
Vozače motornih vozila se podsjeća da bi trebali pripremiti svoja vozila za zimske uvjete na cestama i postavljanje zimske opreme koja podrazumijeva zimske gume na sva 4 kotača ili ljetne gume sa lancima za snijeg u vozilu, pripremljenim za postavljanje.
Također se svi vozači motornih vozila podsjećaju da od nedjelje sa zimskim računanjem vremena započinje i obaveza korištenja dnevnih svjetala na vozilima, odnosno na vozilima su dužna biti upaljena svjetla tijekom cijeloga dana, a ne samo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti kako je to bilo tijekom ljetnog perioda. Nepoštivanje ove zakonske odredbe se kažnjava novčanom kaznom od 300 kn.(PU virovitičko-podravska)