srijeda, 29. listopada 2014.

136. slatinska brigada proslavila 23. obljetnicu osnutka

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Jučer je održana središnja svečanost obilježavanja 23. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.
Počast palim hrvatskim braniteljima odali su udruge proizišle iz Domovinskog rata, delegacija Hrvatske vojske, predstavnici Grada Slatine i Virovitičko-podravske žpnanije, te pripadnici 136. slatinske brigade.

Poslije odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, u Zavičajnom muzeju grada Slatine, otvorena je izložba ''Istina o pobjednicima'' koju je otvorio slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš, a nazočnima su se obratili ravnateljica muzeja Dragica Šuvak, zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak i predsjednik slatinske HVIDR-e Mato bubaš, koji se je u svom govoru kritički osvrnuo na to što se u školama jako malo govori i educira učenike o pravoj istini o obrambenom Domovinskom ratu.
Sama izložba je rezultat terenske nastave učenika osnovnih škola sa šireg područja  grada Slatina na kojoj je učestvovalo više od 100 učenika , a koju je drugu godinu za redom organizirala slatinska HVIDR-a.

Na izložbi su bili izloženi literarni i likovni radovi učenika koji su sudjelovali na terenskoj nastavi, projektu ''Istina o pobjednicima''.

Nakon otvaranja izložbe gosti i pripadnici 136. brigade zaputili su se u crkvu sv. Josipa u kojoj je služena sveta misa za poginule branitelje slatinskog kraja, koju je služio župnik Dragan Hrgić.

Druženje pripadnika brigade i gostiju nastavilo se je u restoranu Stari podrum, prisjećanjam na slavni ratni put 136. slatinske brigade o kojemu su govorili Ivan Roštaš zapovjednik 64. bataljuna iz kojega je ustrojena brigada, ratni zapovjednik brigade Josip Černi, načelnik Stožera zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan Osijek i zapovjednik 68. samostalnog bataljuna brigadir Željko Žeželj, te predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Marija Maračić vrlo emotivnim govorom koji nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim.

Proslava 23. obljetnice 136. slatinske brigade započela je u subotu, 24. listopada, 1. memorijalnim turnirom u streljaštvu u spomen na tragično stradalog pripadnika brigade Iveice Špoljarića po kojemu je turnir i nazvan.

U nedjelju , 25. listopada održana je 2. memorijalna utrka Slatina-Hum-Voćin na kojoj je sudjelovalo 20-tak maratonaca iz cijele Slavonije, istrčavši rutu dugu 27 kilometara.

Proslavu obilježavanja 23. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade organizirala je slatinska HVIDR-a, a pokrovitelj je bio Grad Slatina.

Foto :



































Cijela fotogalerija na : Središnja svečanost povodom 23. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade HV
df


Vezani članak : 136. slatinska brigada HV