ponedjeljak, 15. rujna 2014.

Postavljeni specijalizirani spremnici za odlaganje otpadne odjeće, obuće i tekstila

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Gradska komunalna tvrtka Slatina Kom d.o.o. nastavlja s aktivnostima kojima želi svojim ekološki osviještenim građanima ponuditi što veću mogućnost izdvajanja različitih korisnih sastojaka otpada. Ovih dana na dvije lokacija u Slatini postavljeni su specijalizirani spremnici za odvojeno prikupljanje tekstila.
Promjenom godišnjih doba, uobičajeno slijede velika pospremanja sezonske odjeće i obuće, gdje se gotovo svi nađemo u situaciji da imamo višak odjeće i obuće koje više ne koristimo, a ista je još uvijek dobre kvalitete. Uvijek možete neiskorištenu odjeću i obuću te ostali kućni tekstil pokloniti ili proslijediti nekome kome će biti od koristi, umjesto da sve to bacite. Također možete odjeću i obuću donirati Crvenom križu Slatina, koji će ju darovati onima kojima je potrebna.
Sada odjeću, obuću i sav ostali tekstili iz domaćinstva koji više nije za upotrebu možete odnijeti u specijalizirane spremnike raspoređene na dvije lokacije, i to u sklopu eko- otoka na lokaciji bivše tržnice na Trgu Ruđera Boškovića i u ulici J. Gotovca – iznad Lidla. U planu je postavljanje još nekoliko spremnika, a o njihovoj lokaciji će te biti naknadno obaviješteni. Tekstil čini 2-4% ukupnog otpada, a odvojenim sakupljanjem, odnosno recikliranjem doprinosimo zaštiti okoliša i očuvanju vrijednih prirodnih resursa. Recikliranjem korištene odjeće, obuće i ostalih tekstilnih proizvoda, ne zagađujemo svoju okolinu i osiguravamo izvor sirovina za proizvodnju novih proizvoda.
U spremnike označene za odlaganje tekstila mogu se odlagati sljedeći tekstilni proizvodi:
• Odjeća
• Obuća
• Ručnici
• Posteljina
• Zavjese
• Ostala platna i tekstilni proizvodi
Skupljanje, sortiranje i oporaba tekstila ima brojne pozitivne učinke, a 90% tekstilnog otpada može biti ponovno korišteno, oporabljeno i reciklirano.
Mole se građani da se pridržavaju uputa koje su istaknute na kontejnerima i u njih ne odlažu mješoviti otpad nego samo stvari za koje je spremnik namijenjen. Također, pozivaju se da neispravnost rada spremnik, kao i sve ostale prijedloge i primjedbe telefonski dojavite pozivom na tel. 400-481. Slatina Kom d.o.o. ili 098/705-747 Globus obrt za trgovinu i usluge.(slatina.hr)