utorak, 16. rujna 2014.

Tomislav Tolušić: Novim zakonom ministar Bauk krši Ustav

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

Novi prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi je protuustavan te neće dovesti do daljnje decentralizacije sve dok država centralizira svoje ovlasti.


Na ovotjednoj sjednici Vlade bi se trebao naći Novi prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim Ministarstvo Uprave namjerava izmijeniti članak 22. stavak 2., a kojim bi poslove koje sada obavlja županija mogli preuzeti neki grad ili općina. Ovakva izmjena je protuustavna budući da Ustav Republike Hrvatske i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi definira nadležnosti županija. Važeći Zakon jasno propisuje da o prijenosu nadležnosti sa županije na gradove i općine odlučuju predstavnička tijela tih jedinica, uz propisanu suglasnost i uvjet. Sasvim je neprihvatljivo te suprotno europskoj upravnoj praksi da u odlučivanje o preuzimanju poslova iz nadležnosti županije od strane grada ili općine nije uključena i županijska skupština.
Kroz naoko beznačajnu izmjenu jednog članka zakona ministar Bauk želi razvlastiti županije u njihovim osnovnim ovlastima kao sto su školstvo, zdravstvo ili npr. upravljanje pomorskim dobrom. Županije svakako jesu za decentralizaciju pa me strašno čudi što ministar Bauk ne donese isti propis i konačno spusti ovlasti sa države koja očito ne zna dobro upravljati, na županijsku razinu koja je daleko sposobnija od trome i hipertrofirane državne birokracije. Ako neki gradovi imaju kapacitete za to, zašto ne. Ako se županijama prepuste ovlasti koje sada imaju uredi državne uprave, poput izdavanja vjenčanih listova, dozvola za koncesije, trebalo bi doći i do daljnje decentralizacije u školstvu i zdravstvu. Bauk je možda dobar matematičar, ali je iznimno loš ministar uprave koji ovakvim prijedlozima krši osnovne odredbe najhitnijeg akta u državi, hrvatskog Ustava. Samo se nadam da ministra u ovoj izmjeni ne vode privatni ili stranački interesi – rekao je Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan.
Također je iz Hrvatske zajednice županija upućen prijedlog da se ovakav Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi povuče iz procedure, uz zahtjev da se o bitnim stvarima vezanima za županije uključi i same župane i stručna županijska tijela. (vpz.hr)