srijeda, 17. rujna 2014.

Prijevara nad starijom osobom

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U ponedjeljak, 15. rujna, u Policijsku postaju Virovitica, dojavljeno je kako je nepoznati počinitelj počinio kazneno djelo prijevare nad 78 – godišnjakom sa područja Špišić Bukovice. Tijekom razgovora, 78 – godišnjak je policijskim službenicima izjavio da je dana 15. rujna u 7.30 sati na njegovu kućnu adresu, došao nepoznati muškarac koji se predstavio kao djelatnik Elektre, te je rekao 78 – godišnjaku da je oslobođen plaćanja potrošnje električne energije i da će dobiti povrat novca u iznosu od 50. 000,00 kuna, ako mu da 2000 kuna za njegov posao na što mu je stariji muškarac, dao novčani iznos veći od 1000 kuna s kojim se prevarant udaljio iz kuće. 
Opis osobe: muškarac starosti oko 40 godina, jače tjelesne građe, visine oko 175 cm, odjeven u tamno plavu jaknu, crvenu majicu i tamniji donji dio trenirke. Na glavi je imao tamnu kapu sa šiltom. 
UPOZORENJE GRAĐANIMA:  
KAKO SE ZAŠTITI OD SVE VEĆEG BROJA RAZNIH PREVARANATA:
  • Ne pristanite na nagovaranja raznih osoba putem telefona ili osobno, kako će vam oni u ime neke tvrtke,  oprostiti Vaš novčani dug do 10.000,00 kuna u zamjenu za trenutnu isplatu njima na ruke.
  • Mogući oprosti dugovanja, ako do njih dođe, neće se provoditi na kućnim pragovima, već će građani biti pozivani u razne ustanove, gdje će se to provoditi na drugačiji način. 
  • Ne vjerujte osobama, koje vam dođu ispred kuće ili stana i predstavljaju se kao djelatnici raznih tvrtki npr. HEP-a, banke, djelatnici za legalizaciju i slično, koji će od vas na licu mjesta tražiti novac da bi Vam učinili nekakvu uslugu!
  • Takove osobe ne puštajte u svoje domove, a da se prethodno i pouzdano ne uvjerite o kome je riječ, jer oni su vjerojatno došli s namjerom da vas prevare!
  • Ukoliko se predstavi kao službena osoba, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima! 
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), ili „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku da budete prevareni!
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192! (PU virovitičko-podravska)