subota, 27. rujna 2014.

Hrvatski župani u radnom posjetu EU parlamentu i EU komisiji

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

Bolja suradnja ključna je za razvoj županija, općina i gradova, ali i cijele Hrvatske.


Na inicijativu i u organizaciji Europske komisije, delegacija predstavnika Hrvatske zajednice županija boravila je u dvodnevnom posjetu Bruxellesu i tijelima Europske unije s ciljem uspostavljanja češće i konkretnije suradnje koja je ključna za razvoj županija, općina i gradova, ali i cijele Hrvatske.
Program posjeta obuhvatio je susret sa članovima Stalnog predstavništva RH pri Europskoj uniji te susreta s hrvatskim europarlamentarcima – Andrejom Plenkovićem, Ružom Tomašić, Dubravkom Šuicom, Davorom Ivo Stierom, Ivanom Miletić, Toninom Piculom, Biljanom Borzan, Jozom Radošom, Marijanom Petir te Ivanom Jakovčićem.
Hrvatski župani imali su priliku prisustvovati tematskim skupovima Europske komisija o regionalnoj politici, poljoprivredi i ruralnom razvoju te ulozi i pravilima Europske unije, a uvodni pozdrav održao je Neven Mimica, Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj.
Radni posjet je bio iznimno uspješan s obzirom na informacije koje smo kao župani dobili, ali i otvorili daljnja pitanja ključna za razvoj županija i cijele Hrvatske. Svakako je nužna veća sinergija europskih institucija i samih predstavnika regionalne samouprave. Smatramo da su županijske razvojne agencije odlične u povlačenju EU sredstava i realiziranju projekata te se nadam da će u narednom periodu imati još veću ulogu u razvoju lokalne zajednice – istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. (hrvzz.hr/vpz.hr)