četvrtak, 17. srpnja 2014.

Virovitica-24. godišnjica postojanja Udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Virovitičko-podravska županija 3. kolovoza 2014. godine bit će domaćin svečanosti obilježavanja 24. godišnjice postojanja Udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”. 

Ta značajna obljetnica svake se godine obilježava u drugom gradu, prošle je godine to bio Pakrac, a ove godine čast da obilježi tu proslavu dobila je Virovitica. Glavni organizator svečanosti, Udruga “Prvi hrvatski redarstvenik” Virovitičko podravske županije, za tu je prigodu pripremila i raznovrstan program koji će započeti 3. kolovoza u 9 sati okupljanjem članova u Domu Hrvatske vojske u Virovitici, nastavit će se polaganjem vijenaca na spomen-obilježju ispred Policijske uprave virovitičko-podravske te svetom misom u crkvi svetog Roka. S početkom u 11 sati i 45 minuta u Domu Hrvatske vojske održat će se svečana akademija, a potom u zabavnom dijelu na Ergeli Višnjica održat će se natjecanje u kuhanju gulaša te zajedničko druženje članova i gostiju.

Sjećanje je to na 5. kolovoza 1990. kada su na prostoru današnje Policijske akademije u Zagrebu postrojene dvije bojne Prvog hrvatskog redarstvenika s oko 1800 pripadnika. Pripadnici Prvog hrvatskog redarstvenika koji su bili iz svih krajeva Hrvatske, pa tako i Virovitičko-podravske županije, hrabro su sudjelovali u gotovo svim akcijama i operacijama tijekom Domovinskog rata, posebice 1990. i 1991. godine: od Pakraca, Plitvica, preko Banovine, Petrinje, Gline, Kostajnice, Dvora na Uni pa sve tako redom do Oluje.

Prema podacima Udruge “Prvi hrvatski redarstvenik” tijekom Domovinskog rata poginulo je ili nestalo 103 pripadnika Udruge. Podsjetimo se, Josip Jović, prvi poginuli u Domovinskom ratu, bio je pripadnik ove postrojbe, a njezin pripadnik Josip Božićević bio je prvi ranjeni u Domovinskom ratu. Pokrovitelji svečanosti su Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija.(vpz.hr)


-Novootvoreni Tehnocentar & PC sesvis 

-Slatina, ulica Vladimira Nazora 27

-Informacije na 091/223-6000