petak, 18. srpnja 2014.

Odbacujemo medijsko i političko prebacivanje odgovornosti zbog neuspješnog konstituiranja GV Vukovara

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Uz HDSSB kao dio Saveza za Hrvatsku, u Gradskom vijeću Vukovara participiraju i sljedeće stranke: HDZ, HSP A. Starčević, SDP, HNS, SDSS i SNS, a što čini ukupno 20 vijećnika. Tako velik broj stranaka omogućuje i velik broj mogućnosti u sastavljanju većine u Gradskom vijeću, pa nam nije poznato zbog čega se odgovornost prebacuje isključivo na HDSSB.

Najenergičnije odbacujemo bilo kakvu odgovornost zbog današnjeg neuspjelog konstituiranja Gradskog vijeća Vukovar i iz razloga što tijekom proteklih petnaestak dana, nakon drugog kruga izbora, nije bilo nikakvih razgovora i kontakata s HDZ-om kao relativnim pobjednikom izbora.
Istovremeno su od relativnih pobjednika izbora odašiljane neslužbene poruke prema HDSSB-u da je koalicija okupljena oko HDZ-a osigurala apsolutnu većinu potrebnu za konstituiranje Gradskog vijeća i bez participacije HDSSB-a.

HDSSB smatra da s jednim vijećničkim mandatom u Gradskom vijeću nema izborni legitimitet arbitrirati između dvaju političkih blokova, a da prije toga nije postignut makar minimalan građanski konsenzus. Grad Vukovar je multietnička sredina što HDSSB i danas uvažava, te inzistira na postizanju barem minimalnog konsenzusa među svim političkim opcijama, a što je preduvjet postizanja minimuma tolerancije i međusobnog uvažavanja svih građana grada Vukovara.
Osim navedenog, podsjećamo da HDZ-u nisu strane koalicije niti sa SDP-om (Osijek i Našice) , ali i s donedavnim koalicijskim partnerom SDSS-om , pa smo neugodno iznenađeni da od 20 nazočnih vijećnika nije bilo moguće još danas osigurati dostatnu većinu za konstituiranje Gradskog vijeća.

HDSSB izražava nadu kako će već sljedeći pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća (16.kolovoza) proći uspješno, te da će izabrani gradonačelnik vrlo brzo krenuti u realizaciju zacrtanih projekata u interesu svih građana Vukovara.