četvrtak, 17. srpnja 2014.

Hrvatski župani: Apsolutno pozdravljamo odluku o povlačenju Masterplana bolnica

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com

Županije, kao osnivači županijskih bolnica, mjesecima su upozoravale na nedorečenost prijedloga nacionalnog plana razvoja bolnica.

Na 30. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, hrvatski su župani izrazili zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravlja uvažilo primjedbe i prijedloge i hrvatskih županija te povuklo prijedlog nacionalnog plana razvoja bolnica iz saborske procedure. Župani od Ministarstva zdravlja također očekuju da sanira štetne posljedice koje su nastale provođenjem tog Masterplana, a to je ukidanje pravne osobnosti bolnica u Pakracu i Novoj Gradiški kako bi građani u tim gradovima imali dostojnu zdravstvenu zaštitu.
Ovim potezom ministar Varga pokazao je da je svjestan kako su županije pravi osnivači županijskih bolnica te je najavio kako će i same županije biti uključene u daljnje rasprave oko Masterplana bolnica, što nažalost do sada nije bio slučaj, poručili su župani.
Isto tako, hrvatske županije očekuju da će idući potez novog ministra biti reorganizacija sustava hitne pomoći na kvalitetniji i transparentniji način te da će, također, uvažiti prijedlog županija da se kroz HHZO pokriju troškovi dežurstava kako bi u svakom trenutku hrvatski građani mogli dobiti maksimalnu razinu zdravstvene zaštite i skrbi.
Zahvaljujemo ministru Vargi što je uvažio naše primjedbe i prijedloge te najavio da će županije, kao osnivači županijskih bolnica, biti uključene u kreiranje novog dokumenta. Govorimo o najosjetljivijem dijelu skrbi za naše građane, a ovakav prijedlog Masterplana imao bi katastrofalne posljedice za hrvatske građane“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. (www.hrvzz.hr)