ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Švicarski ''Sokolovi'' : Braniteljima počast, siromašnima pomoć

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


U sklopu desetodnevne turneje po Hrvatskoj i BiH, u Slatinu je stigla velika skupina od pedesetak bikera Motokluba Sokolovi Croatia iz Luzerna u Švicarskoj. Dočekali su ih članovi domaćeg Motokluba Speed, zamjenik gradonačelnika Slatine Milan Janković i predstavnica slatinske Turističke zajednice Suzana Barišić. 
Sokolovi su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i uručili humanitarnu pomoć prikupljenu za jednu teško bolesnu Slatinčanku. Prema riječima tajnika kluba Sebastijana Ostrošića, Hrvatima u Švicarskoj bitno je da sačuvaju sve što je hrvatsko, da na turnejama odaju počast poginulim hrvatskim braniteljima u mjestima koja posjećuju i da humanitarnim djelovanjem pomognu potrebitima. Tako su i ove godine u Zagrebu donirali dva doma za djecu s posebnim potrebama, a u Bjelovaru također odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.

– Klub ima 40 aktivnih članova i gotovo svi su Hrvati. Imamo i dva člana koji su Švicarci, a koji s jednakim ponosom, kao i mi, nose naše oznake, druže se s nama i sudjeluju u našim akcijama, čak pohađaju naše škole i uče hrvatski jezik. Zbog toga se međusobno vrlo poštujemo.

Ostrošić kaže da su članovi kluba angažirani u dopunskim hrvatskim školama, u kojima sudjeluju u edukaciji o sigurnosti u prometu, i na taj način pomažu djeci u školi da saznaju što ih čeka na cesti kad jednom i sami budu vozači. Zbog teškog stradanja dijela Slavonije u poplavama Hrvati u Švicarskoj, članovi različitih udruga, organizirali su stožer za koordinaciju pa su prikupili i otpremili dva kamiona s 40 tona pomoći, a radit će i na obnovi kada to bude potrebno. (P. Žarković/Glas Slavonije)

Foto/df :

















Na večeru s generalom Antom Gotovinom

– Krenuli smo 28. svibnja, a naša turneja završit će 8. lipnja. U Zaprešiću su nas dočekali članovi motokluba Ban, u Bjelovaru bajkeri iz motokluba Bjelovar, u Slatini motoklub Speed, i u BiH nas čekaju motoklubovi - rekao je Ostrošić.
Pokraj njega bio je i predsjednik kluba Niko Radak, ali on je prepustio da u Slatini o svemu govori tajnik, jer Sebastijan je rođeni Slatinčanin. Nakon kraćeg zadržavanja, švicarski Sokolovi uputili su se prema Karlovcu, Kninu, Sarajevu, Posušju, Tomislavgradu, Pakoštanima i Senju. Očekuju ih susreti s članovima motoklubova, a u Pakoštanima i večera s generalom Antom Gotovinom. Prije polaska iz Slatine blagoslovio ih je župnik Vladimir Škrinjarić.