ponedjeljak, 2. lipnja 2014.

Osnovana školska zadruga SŠ Marka Marulića ”Slatina”

Vijesti iz Slatine, Virovitičko-podravske županije, Slavonije i Baranje, te Lijepe naše; kontakt-dragutinfisli@gmail.com


Na saziv ravnatelja srednje škole Marka Marulića Slatina, Darka Špoljarića, održana je Osnivačka skupština školske zadruge “SLATINA”. Između nazočnih članova izabrani su članovi zadružnog odbora:
- Iz reda osoblja škole izabrani su nastavnici Miodrag Stojanović i Željka Venus,
- Iz reda učenika izabrani su Emica Puljek i Domagoj Nemet,
- Iz reda roditelja izabrana je gospođa Spomenka Tkalčević,
- Iz rada suosnivača izabrana je gospođa Biljana Frajhaut, predstavnica Mesoprerade d.o.o. Slatina,
- Iz reda jedinice lokalne samouprave izabrana je gospođa Vera Radaš , pročelnica službe za gospodarstvo i razvoj grada Slatine.
Za predsjednicu zadruge i stručnog voditelja izabrana je nastavnica Željka Venus, a za zamjenicu Biljana Frajhaut. Tajnicom zadruge imenovana je Ljiljana Kopić, koja će ujedno voditi ljetopis i matičnu knjigu zadruge. Na skupštini su donesena i potvrđena Pravila i Statut zadruge.
Rad Zadruge organiziran jer kroz 6 sekcija.
1. sekcija – Izrada rukotvorina ,voditelj – nastavnica Jasna Asić
- Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta za potrebe škole i lokalne zajednice ( oslikavanje stakla, izrada ukrasne ambalaže, suvenira, predmeta od recikliranog papira … Razvijanje kreativnosti učenika, ljubavi prema tradiciji i kulturnoj baštini našeg kraja. Sudjelovanje na događanjima u školi i lokalnoj zajednici, na sajmovima, izložbama, smotrama..
2. sekcija – Slavonska kuhinja, voditelj – nastavnik, Alen Đurasek
- Istraživanje tradicijske prehrane našeg kraja, prikupljanje recepata i njihovog spravljanja, izrada kuharice, priprema obroka (za potrebite, sudjelovanje na događanjima i manifestacijama u školi i lokalnoj sredini)
3. sekcija – Slatinska kocka, voditelj – nastavnica Brigita Jurlina
- Istraživanje tradicijskih slatinskih kolača,prikupljanje recepata i njihovo spravljanje, sudjelovanje na događanjima u školi i lokalnoj zajednici, na sajmovima, izložbama, smotrama…
4. sekcija – Tehnika i ekologija, voditelj – nastavnik Miodrag Stojanović
- Prikupljanje neispravnih i dotrajalih elekrouređaja i baterija,priprema za njihovu reciklažu u suradnji sa Florom iz Virovitice,razvijanje ekološke svijesti učenika. Organiziranje izložbe starih računala i upoznavanje učenika s razvojem tehnike kroz povijest. Odražavanje računalnih mreža i računala u školi.
5. sekcija – Narodni plesovi, voditelj – nastavnik Dario Vrbaslija
- Istraživanje narodnih plesova našeg kraja, razvijanje i njegovanje kulturne baštine i tradicije našeg kraja. Razvijanje kreativnosti učenika, duhovne, materijalne i socijalne kulture. Sudjelovanje na događanjima i manifestacijama u školi i lokalnoj zajednici te na smotrama.
6. sekcija – Marketing,voditelj – nastavnica Željka Venus
- Razvijanje poduzetničkog duha učenika,upoznavanje knjigovodstvene dokumentacije. Prezentiranje i predstavljanje Zadruge(škola, lokalna zajednica i šira društvena zajednica). Priprema proizvoda za prodaju(izrada etiketa, ambalaže, pakiranja, promiđžbenog materijala, oglašavanje …). Sudjelovanje na sajmovima, smotrama i izložbama.
Cilj zadruge je okupiti što veći broj učenika,roditelja, nastavnika i vanjskih suradnika,razvijati inovativnost, poduzetnost, suradnički odnos, kreativnost, tjelesnu i duhovnu aktivnost ali i razvijati ljubav za kulturnu baštinu i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode i nasljeđa. Do sada pristupnicu za članstvo u zadruzi potpisalo je 76 članova.Svi koji ste zainteresirani za rad u zadruzi (učenici, nastavnici, roditelji i vanjski suradnici) javite se voditeljima sekcija. (slatina.hr)