srijeda, 22. siječnja 2014.

Orahovčani ostali bez hitne pomoći

Blog zamišljen da bez rezerve iznese istinu. Nezavisan,vlastitim financiranjem, nitko ne može usmjeravati autora u njegovom viđenju anomalija društva na koje upozorava....E-mail bloga/fajsdr@gmail.com/Dragutin Fišli, Slatina.


Stanovnici Orahovice od prvog siječnja 2014. godine ostali su bez hitne medicinske službe u vremenu od sedam do petnaest sati, i to bez ikakve prethodne najave.

Prvi su na ovo ukazali liječnici orahovačkog Doma zdravlja koji su upozorili kako se na ovaj način narušava pravo građana na podjednaku zdravstvenu skrb, te kako postoji visoki stupanj ugroženosti za stanovnike grada i šire okolice. 
U osudi odluke o ukidanju hitne službe liječnicima su se jučer, 21. siječnja, pridružili i članovi HDSSB-a Virovitičko-podravske županije, predvođeni saborskim zastupnikom i predsjednikom HDSSB-a Virovitičko-podravske županije Igorom Češekom.

''Ja se nadam da će svi oni koji su donijeli ovakvu odluku,a to je izuzetno teška odluka,shvatiti da je to odluka sa dalekosežnim posljedicama ostaviti ovaj kraj bez hitne medicinske pomoći , jer ne znam što bi se dogodilo kada bi jedan ili, ne daj Bože, više života zbog takvog izostanka pomoći bio ugašen, mislim da to nikako ne bi bilo dobro'' -rekao je Mato Barukčić član predsjedništva HDSSB-a Virovitičko-podravske županije.

''Normalna stvar je da mi ovdje koji radimo u slučaju da nam se sada zatekne hitni slučaj, mi ćemo svakako pružiti hitnu pomoć, ali trebamo razgraničiti pružanje prve pomoći i obnašanje hitne službe u određenom periodu, jer ono što ja isto u datom trenutku mogu napraviti je pružiti pacijentu prvu pomoć koliko mogu i ponovo zvati službu 112 i tražiti da mi pošalju vozilo hitne iz Slatine koje bi odavde pacijenta proslijedila dalje''-rekla je liječnica Marijana Pečak Vidaković.

Bilo je pokušaja od strane Virovitičko-podravske županije da se hitna medicinska pomoć zadrži uz sufinanciranje lokalne samouprave , no bez uspjeha. Liječnici Doma zdravlja  upozorili su na stanje u Orahovici dopisima Ministarstvu zdravlja i HZZO-u , ali ni nakon 20 dana nisu dobili nikakav odgovor.

Članovi HDSSB-a su naglasili kako će se i dalje zalagati da svi stanovnici županije imaju isti standard, pa tako i kada je u pitanju zdravstvo, te kako neće pristati na ništa manje od toga.


Video :